latinica  ћирилица
06/11/2018 |  11:01 ⇒ 14:01 | Аутор: СРНА

Кошарац: Још један доказ да је Инцко продужена рука политичког Сарајева и СДА

Члан Предсједништва СНСД-а и изабрани посланик те партије у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је за Срну да је писмо Валентина Инцка упућено Савјету министара још један доказ да високи представник представља продужену руку политичког Сарајева и СДА, те да због тога ОХР треба да буде укинут, а високи представник мора да оде из БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

На питање новинара Срне да прокоментарише одлуку Инцка да позове чланове Савјета министара да реализују међународни уговор којег Парламентарна скупштина БиХ није ратификовала, а односи се на грант Краљевине Саудијске Арабије, који је та земља додијелила Универзитету чији је власник Ејуп Ганић, Кошарац је нагласио да тај чин Валентина Инцка представља кршење дејтонског Устава и сраман покушај да се Парламентарној скупштини БиХ одузму њене уставне надлежности.

"Инцко врло добро зна да се ниједан међународни споразум не може испунити без давања сагласности парламента БиХ за ратификацију тог споразума. Међутим, као и увијек у посљедњих 20 година, ОХР и високи представник приклањају се ставовима бошњачких политичара и праве неред у овој земљи. У овом случају, високи представник даје зелено свјетло донацији Саудијске Арабије и то у тренутку када се цијели свијет згражава над свирепим убиством новинара /Џамала/ Кашогија које је наредио тамошњи режим. Нигдје у свијету данас ова донација не би била одобрена, осим у БиХ у којој странци још могу да раде шта хоће", истакао је Кошарац.

Осим тога, подсјетио је Кошарац, ова саудијска донација била је намијењена приватном факултету Ејупа Ганића, којег Република Српска и њене институције сматрају одговорним за злочине у Добровољачкој, што је био разлог да посланици и делегати СНСД-а у оба дома Парламентарне скупштине  БиХ одбију да дају сагласност на овај споразум.

"Он је, нажалост, у Представничком дому прошао гласовима српских посланика из Клуба СДС-а, што је једна од бројних грешака које су у заједничким институцијама у протекле четири године направили представници такозваног Савеза за промјене. Они су, нажалост, водили неку своју политику, политику која је нанијела велику штету интересима Републике Српске и српског народа, који је такву политику казнио на протеклим изборима", нагласио је Кошарац.

Он је изразио увјерење да послије ових избора неће бити тако и да неће бити српских посланика који ће подржавати овакве споразуме.

"Такође се надам да ће се српски министри у Савјету министара БиХ сада супротставити срамним препорукама високог представника и да ће спријечити примјену овог споразума који није добио подршку институција Републике Српске и четворице српских делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ", рекао је Кошарац за Срну.