latinica  ћирилица
06/11/2018 |  11:18 ⇒ 12:29 | Аутор: РТРС

Приједор: Из Дома здравља повучен пеницилин, очекује се нова испорука

У приједорском Дому здравља повучене су посљедње залихе пеницилина, који се због густоће показао лоше приликом употребе. Иако овог антибиотика тренутно нема, у здравственим установама очекују нову испоруку исправног лијека. Апотекари и љекари тврде - панике нема, јер алтернатива овом лијеку је широка палета антибиотика.

У приједорском Дому здравља, тврде да је било много рекламација пеницилина и да након повучених неколико серија чекају испоруку нових залиха, које не би требало да буду спорне.

"Пеницилин је повучен из разлога бројних рекламација, а рекламације су се односиле на немогућност и отежану апликацију и заштопавање инекционе игле приликом давања пенцилина. Други пеницилин који је добар и не подлијеже рекламацијама имали смо све до седмог мјесеца, када су пацијенти могли уредно да приме пеницилин", каже директор Дома здравља Приједор Славица Поповић.

Алтернатива за лијечење има много, каже директор приједорске Градске апотеке Милан Кубат. Објашњава да су претходна истраживања показала да је проналаском пеницилина животни вијек продужен за 10 година.

"Пацијенти се и без пеницилина могу успјешно лијечити од бактеријских инфекција многим другим антибиотицима, палета је јако широка, али пеницилин је најјефтинији и још увијек један од најефикаснијих антибиотика", истиче директор Градске апотеке Приједор Милан Кубат.

У Приједору је посредством Института за јавно здравство обезбијеђено 1.000 вакцина против грипа, за категорије које подлијежу обавезној вакцинацији. Као и сваке године, обезбијеђено је око 400 вакцина за грађане који желе да се вакцинишу, а нису на списковима за бесплатно вакцинисање.