latinica  ћирилица
06/11/2018 |  11:21 ⇒ 11:33 | Аутор: СРНА

Принцип: Инцко лобира за Ејупа Ганића

Високи представник међународне заједнице Валентин Инцко је као маргарин – у све се мијеша, посебно ако је потребно подржати интересе СДА и других водећих бошњачких политичара у блискоисточном Сарајеву, пише портал "Принцип".
Валентин Инцко - Фото: РТРС
Валентин ИнцкоФото: РТРС

"Овога пута је претјерао, будући да је својим писмом од 19. октобра 2018. године, упућеном предсједавајућем Савјета министара Денису Звиздићу, као и министрима Игору Црнатку, Вјекославу Беванди и Адилу Османовићу, одлучио да се стави изнад Закона о поступку закључивања и извршавања међународних уговора и да понизи Парламентарну скупштину БиХ, поништавајући надлежност највише законодавне институције да ратификује међународне споразуме и уговоре.

Због чега или, боље речено, због кога се Инцко одлучио да искористи протекторска овлаштења и да у свом писму позове поменуте чланове Савјета министара да реализују међународни уговор којег Парламентарна скупштина БиХ није ратификовала", истиче се у тексту.

Овај портал наводи да се Инцкова интервенција односи се на грант Краљевине Саудијске Арабије, којег је та земља додијелила Универзитету чији је власник Ејуп Ганић.

"Дакле, на грант земље коју цијели свијет осуђује због свирепог убиства новинара Џамала Кашогија у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу. Грант земље у којој, сматрају водећи британски медији, не може да се игра егзибициони меч двојице најбољих свјетских тенисера Новака Ђоковића и Рафаела Надала, заказан у децембру ове године. На стотине различитих невладиних организација из цијелог свијета апеловало је на спортисте да не промовишу државу која организује убиства новинара и не узимају њен прљав новац, који је свугдје лош, само је добар у овој несретној банана - држави, у којој представници међународне заједнице интервенишу за грант Саудијске Арабије намијењен приватном универзитету чији је власник осумњичени за ратне злочине. А тако је добро ишло овом гранту, односно међународном споразуму којим Саудијска Арабија поклања новац наредбодавцу злочина у Добровољачкој", истиче се у тексту.

Портал "Принцип" наглашава да је "споразум у Предсједништву БиХ прошао 'спавача' Младена Иванића, да би Меморандум о разумијевању 14. септембра 2016. године потписали министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда и генерални директор Саудијског Фонда за развој чије име овдашњој публици ништа не значи".

Након тога, додаје се у тексту, како законска регулатива предвиђа, Савјет министара, уз благослов српских министара, утврђује приједлог одлуке о ратификацији, а Предсједништво БиХ 7. децембра 2016. године подноси Меморандум Парламентарној скупштини БиХ како би дала сагласност за његову ратификацију.

У Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ на 40. сједници одржаној 29. децембра 2016. године дата је сагласност за ратификацију овог међународног споразума. За је гласало осам посланика из Републике Српске - сви из Клуба СДС-а, и тадашњи посланик СДА из Републике Српске Садик Ахметовић.

"Запиње, међутим, у Дому народа парламента БиХ. Та саудијска донација бива заустављена гласовима већине српских и хрватских делегата. На 27. сједници Дома народа, одржаној 7. априла 2017. године пет бошњачких делегата било је за, док је седам делегата било против - три из Клуба делегата хрватског народа и четири из Клуба делегата српског народа.

Од тада до данас ништа се суштински није дешавало у вези с овим међународним споразумом. Није се, додуше, ни могло дешавати јер споразум у Парламентарној скупштини БиХ није добио сагласност за ратификацију, што по важећим законима значи да се ставља ад акта", појашњава се у тексту.

"С тим се, међутим, Ганић и друштво с његовог универзитета никако нису могли помирити, будући да су у протеклих годину и по дана снажно лобирали да се закони заобиђу, а споразум о гранту Саудијске Арабије прихвати и реализује.

Спасоносно рјешење нађено је у маргарину Валентину Инцку, коме су срцепарајућа писма писали делегати у Дому народа Сафет Софтић, Мартин Рагуж и Сифет Поџић. Њихове молбе, гле чуда, услишио је Инцко, позивајући се на одредбе Бечке конвенције из 1969. године, које се, како је истумачено у свезнајућем и свемогућем ОХР-у, могу примијенити баш у овом случају", додаје се у тексту.

"Не зна се шта ће овим поводом учинити у Парламентарној скупштини БиХ, посебно у Дому народа, чији су делегати погажени и понижени, али ако је и од Инцка, превише је. Чак и у једној оваквој банана - држави морао би се знати ред и закон. А ред је да се маргарину Инцку, пословично заљубљеном у ставове сарајевске политичке чаршије, коначно каже - Ауф Wиедерсехен, Херр Валентин", наглашава се у тексту који је објавио портал "Принцип".