latinica  ћирилица
06/11/2018 |  11:36 ⇒ 12:41 | Аутор: РТРС

Превентивне мјере са циљем спречавања вршњачког насиља

У Републици Српској у овој години од пет случајева регистрованог вршњачког насиља код дјеце, два су се догодила у Вишеграду међу ученицима основне школе. Просвјетни радници и полиција превентивним активностима настоје да спријече овакве појаве благовременим препознавањем.

У Вишеграду, једној од шест општина Полицијске управе у Фочи, забиљежена су два случаја вршњачког насиља. Дјеца на различите начине испољавају насиље, а у оба евидентирана случаја било је и физичких повреда.

Војислав Крунић, начелник Одјељења полиције Полицијске управе Вишеград, каже да се ради о томе да је једно дијете задобило лакше, а друго теже физичке повреде.

У Основној школи "Веселин Маслеша" у Фочи истичу да у претходној и почетком ове школске године није било вршњачког насиља. Наводе да у складу са важећим прописима спроводе превентивне мјере и да све почиње од рада са одјељенским старјешином.

"Ми се заиста трудимо да у нашој школи створимо сигурно и подстицајно окружење, да буду безбједни у школи у којој проводе вријеме. Ту укључујемо и радионице и предавања", наглашава педагог Основне школе "Веселин Маслеша" Фоча Сања Кулић.

Једна од активности је и "Спријечимо вршњачко насиље" коју су спровели заједно с полицијом. На откривању и сузбијању ове појаве много се очекује и од пројекта "Брига о дјеци - заједничка одговорност и обавеза" коју је покренуо Педагошки завод Републике Српске са партнерима.