latinica  ћирилица
06/11/2018 |  11:42 ⇒ 17:47 | Аутор: СРНА

Бањалучки фестивал науке окупио 27 излагача

Министар науке и технологије Републике Српске Ален Шеранић данас је у Бањалуци отворио Фестивал науке на којем ће 27 излагача посјетиоцима на занимљив начин приближити науку и научна достигнућа.
Фестивал науке - Фото: СРНА
Фестивал наукеФото: СРНА

Шеранић је навео да је Фестивал, прије свега, посвећен најмлађима и да обухвата презентације, радионице, научне експерименте из физике, хемије и других научних области, те изразио задовољство што ове године има и излагача који до сада нису наступали.

"Нарочито ће занимљив бити научни шоу који радимо у сарадњи са Центром за науку из Београда, а који ће на интерактиван начин покушати дјеци објаснити појаве око њих и како се неке ствари дешавају", рекао је Шеранић новинарима након отварања Фестивала у Дому омладине.

Он је навео да су изазови у производњи хране неформална тема овогодишњег Фестивала науке, што представља и глобални изазов.

"Република Српска има велики потенцијал у производњи хране, те смо се и кроз Стратегију научног и технолошког развоја као једну од фокус подручја опредијелили за храну као област у коју бисмо у наредном периоду усмјеравали средства за истраживања", рекао је Шеранић.

Он је излагачима и волентерима захвалио на труду да дјеци, наставницима и свим посјетиоцима Фестивал науке учине забавним, те да им пруже прилику да науче да експериментишу.

Асистент на Технолошком факултету у Зворнику Универзитета у Источном Сарајеву Данијела Рајић рекла је да ће студенти овог факултета посјетиоцима представити неке од занимљивих хемијских експеримената и огледа.

"Циљ нам је да хемија заиста може бити занимљива, те ћемо посјетиоцима приказати како настаје олуја у боци, слоновска паста за зубе и други примјери који су пријемчиви дјеци која се први пут сусрећу са науком", каже Рајићева.