latinica  ћирилица
06/11/2018 |  12:03 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

"Електро-Бијељина" спремна за предстојећу зимску сезону

"Електро-Бијељина" спремно улази у предстојећу зимску сезону, када се очекују већа оптерећења дистрибутивних капацитета и повећана потрошња електричне енергије. Сви планирани ремонти електро-постројења урађени су на вријеме, а за ове намјене издвојено је око пет милиона марака. Значајне инвестиције планиране су и за сљедећу годину.

"Електро-Бијељина" улаже значајна средства у изградњу нових и одржавање постојећих електро-објеката. У овој години реконструисали су трафо-станице Кацевац, Вршани и Чађавица и далековод Амајлије 7.

Ремонтују се трафо-станица 1 у граду Бијељина и трафо-станица Зворник, а у наредне три године биће имплементирана и средства из кредита Европске банке, вриједног 55 милиона марака.

"Искључиво ће бити намијењена за замјену старих бројила и уградњу бројила за даљинско очитавање и искључивање купаца са мреже. 15 милиона КМ ћемо издвојти за реконструисање нисконапонске и средњенапонске мреже. Очекујемо да ћемо тим пројектом све објекте довести у добро стање и да ћемо моћи да одговоримо и времену у којем се налазимо, а и захтјевима и потребама наших потрошача", рекао је генерални директор "Електро-Бијељине" Недељко Ћорић.

Много пажње посвећује се и спречавању неовлашћене потрошње и смањењу дистрибутивних губитака.

Степен наплате утрошене електричне енергије је посљедњих година 100 одсто, али потрошачи из претходних година дугују око 50 милиона марака. Око 1.800 извршних пресуда доспјело је на наплату.

"Ми не можемо никога финансирати. Нити намјеравамо финансирати било коју установу нити било које предузеће. Имамо обавезе према Електропривреди и имамо обавезе према нашим купцима да им обезбиједимо редовно, континуирано и квалитетно снабдијевање електричном енергијом", додаје Ћорић.

Потрошачи су задовољни. Кажу, испоруке електричне енергије су уредне и квалитетне.

ЗДП "Електро-Бијељина" покрива 13 општина на сјевероистоку Републике Српске, од Хан Пијеска до Доњих Жабара, укључујући Сребреницу и Скелане. Електричном енергијом снабдијева више од 110.000 потрошача, од чега је 70 одсто домаћинстава, а 30 одсто индустријске потрошње.