latinica  ћирилица
06/11/2018 |  12:28 ⇒ 19:54 | Аутор: СРНА

Бањалука: Помен за погинуле студенте

У Бањалуци су данас положени вијенци и служен је парастос за 87 студената и радника бањалучког Универзитета који су погинули у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату као припадници Студентске бригаде Војске Републике Српске.
Свијеће - Фото: РТРС
СвијећеФото: РТРС

Вијенце су код спомен-плоче са именима погинулих студената и радника Универзитета на платоу између Правног и Машинског факултета положили министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић, помоћник министра за високо образовање Српске Радмила Пејић, ректор Универзитета Радослав Гајанин, представници студената, Борачке организације Српске, родитељи погинулих студената.

Савановић је након полагања вијенаца рекао новинарима да су погинули млади људи, на које српски народ треба да буде поносан, јер су уградили живот у нешто што је историјско - у Републику Српску.

Он је подсјетио да је Студентска бригада формирана 4. новембра 1994. године, да је имала 2.104 припадника у саставу Првог крајишког корпуса, те да је била упућивана на бихаћко ратиште.

Савановић је поручио да треба чувати успомену на ове храбре младиће.

"То је уједно и завјет младим генерацијама - да се чува једно велико дјело - Република Српска, у коју су уложене велике жртве", додао је Савановић.

Ректор универзитета Радослав Гајанин нагласио је да су студенти, наставници и радници ове високошколске установе били на бранику отаџбине онда када је она била у најтежим тренуцима.

"То не смијемо и нећемо никада заборавити. Наша и обавеза будућих генерација је да наше трагично страдале колеге никада не заборавимо. Имамо обавезу да се трајно сјећамо на храброст и оданост Српској свих тих младих људи", нагласио је Гајанин.

Отац погинулог студента Војин Чалић рекао је да сваке године дође на одавање помена погинулим студентима са болом и тешка срца, јер је изгубио сина "каквог се само пожелити може".