latinica  ћирилица
06/11/2018 |  13:28 ⇒ 13:29 | Аутор: СРНА

Филиповић: Очекујемо исправку неправде у случају "Орић"

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунца Радојка Филиповић изјавила је Срни да су породице српских жртава изгубиле повјерење у рад правосуђа БиХ, али да ипак очекују да буде исправљена неправда и да у поновљеном поступку Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу буду изречене масималне законске казне.
Радојка Филиповић - Фото: СРНА
Радојка ФилиповићФото: СРНА

"Надамо се да ће коначно бити уважени докази и прихваћен приједлог Тужилаштва БиХ прослијеђен Апелационом вијећу Суда БиХ да командант такозване Армије БиХ у Сребреници Насер Орић и припадник те војске Сабахудин Мухић буду кажњени у складу са одредбама Кривичног закона, јер сматрамо да су доказали да су оптужени 1992. године убили тројицу Срба", истакла је Филиповићева.

Орић и Мухић оптужени су да су у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

"Наду да ће доћи до правичнијег суђења него у првостепеном поступку даје нам одлука Апелационог вијећа Суда БиХ које је укинуло срамну првостепену ослобађајућу пресуду Орићу и Мухићу", оцијенила је Филиповићева.

Она је указала да је коначно Механизам у Хагу донио промјене, јер је због пристрасности дошло до смјена судија у поступку против Радована Караџића, чиме је потврђено да су многе одлуке које је Хашки трибунал донио пристрасне и да су неки оптужени Срби тенденциозно осуђени на ригорозне казне.

Филиповићева каже да су судија Теодор Мерон и још неки смијењени и да би требало покренти ревизију судских пресуда у чијем доношењу су они учествовали.

"И у Суду БиХ има много пристрасних судија и, по угледу на Хаг, и њих би требало искључити из вођења судских процеса за ратне злочине, а то су прије свега стране судије и неколико бошњачких судија чије су пресуде поништаване јер су изрицане без утврђених доказа или по закону који није био на снази у тренутку извршења кривичних дјела за која се суди", сматра Филиповићева.

Говорећи о поновљеном суђењу Орићу и Мухићу, она напомиње да је доказана њихова кривица и одговорност за одвојена убиства тројице Срба.

Према ријечима Филиповићеве, породице несталих и убијених Срба очекују и траже да се напокон подигну оптужнице против Орића и његових потчињених који су наређивали и лично учествовали у убиствима и мучењима српских заробљеника и цивила у средњем Подрињу.

"Ријеч је о више предмета за почињене бројне злочине око Сребренице и Братунца, као и у Сребреници гдје су у бројним логорима мучени и убијани заробљени и Срби који су на почетку рата остали у овом мјесту лојални тадашњој муслиманској власти", истакла је Филиповићева.

Она је указала да су, према стратегији о рјешавању предмета ратних злочина, те оптужнице требало да буду подигнуте до краја 2015. године.

"Због опструкције појединаца или увезаних група у правосуђу БиХ, ти предмети још стоје у ладицама, свјесно се одуговлачи са подизањем оптужница и чека да свједоци помру и да починиоци злочина над Србима по устаљеној мантри Суда БиХ, због недостатка доказа, буду ослобођени оптужби и живе као слободни грађани", рекла је Филиповићева.

Она је упозорила да се тиме наноси додатна бол породицама убијених, мијења слика о карактеру рата у БиХ и за све злочине неоправдано окривљује само српска страна.

Апелационо вијеће Суда БиХ је 8. јуна, због битних повреда одредаба кривичног поступка, укинуло првостепену ослобађајућу пресуду Орићу и Мухићу и одредило поновни претрес.

Изношење завршних ријечи одбране заказано је за петак, 9. новембар.