latinica  ћирилица
06/11/2018 |  13:40 ⇒ 18:09 | Аутор: СРНА

Соколов: Чуркин дао значајан допринос успостављању мира

Прес-секретар руске Амбасаде у БиХ Антон Соколов рекао је данас да је руски дипломата Виталиј Чуркин упамћен по вету које је уложио на британску резолуцију о Сребреници у УН, али и да је као руски изасланик на Балкану средином деведесетих година прошлог вијека дао значајан допринос успостављању мира.

Соколов је истакао да је откривањем спомен-обиљежја Чуркину, некадашњем руском амбасадору у УН, прије годину дана у Источном Сарајеву одата почаст једном талентованом руском дипломати.

Он је након полагања вијенаца на спомен-плочу Чуркину, које је организовано поводом годишњице откривања ове плоче, рекао да је 6. новембар постао још једна славна традиција.

"Чуркин на овим просторима упамћен је по чувеном `њет`, вету које је уложио на британску резолуцију о Сребреници, али једна од најупечатљивијих епизода у професионалној каријере Чуркина био је његов рад у својству специјалног изасланика Русије на Балкану средином деведесетих година прошлог вијека, гдје је дао значајан допринос успостављању мира", истакао је Соколов.

Предсједник Удружења грађана "Источна алтернатива" Војин Павловић рекао је да је првобитно била покренута иницијатива да спомен-обиљежје Чуркину буде подигнуто у Сребреници, али да није било разумијевања власти те општине, као што је то био случај са општином Источно Ново Сарајево.

"За `Источну алтернативу`, Републику Српску и цијели српски народ, руска политика и политика Виталија Чуркина једна је од битнијих ствари која се десила у скорије вријеме. Самом чињеницом да је Српска изложена притиску од амбасада САД, Велике Британије, ЕУ и НАТО-а, ми једину помоћ имамо од Русије, која је била присутна и у моменту када су Српску хтјели да прогласе геноцидном творевином", нагласио је Павловић.

Према његовим ријечима, спомен-обиљежје Чуркину једини је споменик у Републици Српској, али и у бившој Југославији који је добио један руски дипломата.

"Ми нисмо одустали од идеје да овакав споменик буде и у Сребреници подигнут. Оног момента када споменик Чуркину буде у Сребреници, тада ће доћи до великог значаја опстанка Републике Српске", поручио је Павловић.

Испред галерије "Кућански" у Источном Сарајеву прошле године на данашњи дан свечано је откривено спомен-обиљежје Чуркину на којем је уписан текст на руском језику "Хвала за руско `не`".