latinica  ћирилица
06/11/2018 |  14:37 ⇒ 14:59 | Аутор: СРНА

Богданић: Сви људи заслужују једнаке услове у области социјалне политике

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је данас у Београду да концепт социјалне правде заговара идеју да сви људи заслужују једнаке услове и могућности, не само пред законом, него у свим аспектима живота, те да се на том трагу налазе и стратешки циљеви Владе Српске у области социјалне политике.
Драган Богданић у Београду - Фото: РТРС
Драган Богданић у БеоградуФото: РТРС

Богданић је навео да су ти циљеви усмјерени ка развоју, иновацијама, осигурању социјалне сигурности становништва, социјалној инклузији и просперитету, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Српске.

Он је на конференцији земаља западног Балкана под називом "Иницијатива за социјалну димензију ЕУ интеграција" истакао значај окупљања на пољу социјалне заштите, а уз подршку ЕУ, јер отвара могућности заједничких активности у наредном периоду и заједничког уважавања потребе за унапређењем социјалне заштите и јачањем капацитета локалних заједница.

Богданић је захвалио на досадашњој подршци ЕУ и изразио задовољство чињеницом да ће се у наредном периоду акценат подршке дати управо сфери социјалне заштите.

"Имајући у виду чињеницу да је европско законодавство у области социјалне политике усмјерено на креирање и одржавање једнаких могућности за све и јачање социјалног дијалога, нужно је да уз међусобну сарадњу изграђујемо друштво које обезбјеђује социјалну сигурност на свим нивоима. Заједно, као креатори социјалних политика, можемо и посједујемо капацитет и снагу да поставимо чврсте темеље у њеном развоју и одрживости", нагласио је Богданић.

Према његовим ријечима, свако ко је на одређени начин укључен у систем социјалне заштите има могућност да директно утиче на животе људе, породица и дјеце.

Конференцију организује Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије и њемачка невладина органиције АСБ /АСБ - Арбеитер Самаритер Бунд/.

На конференцији, која је окупила министре земаља региона потписана је заједничка декларација о унапређењу социјалне политике на западном Балкану.

На конференцији се разговара о социјалним политикама на путу европских интеграција западног Балкана, као и борби против социјалне искључености и дискриминације, промовисању социјалне правде и заштите, повећању једнакости између мушкараца и жена и подстицању солидарности између генерација и заштите права дјетета.