latinica  ћирилица
06/11/2018 |  15:11 ⇒ 20:07 | Аутор: СРНА

ЦИК БиХ: Потврђени резултати општих избора

Централна изборна комисија БиХ потврдила је данас резултате општих избора у БиХ, одржаних 7. октобра, након чега почињу тећи рокови за сазивање сједница новоизабраних сазива законодавних тијела БиХ, Републике Српске, Федерације БиХ и кантона.

На општим изборима бирани су Предсједништво БиХ, Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, предсједник и потпредсједници Републике Српске, те Народна скупштина Републике Српске, као и Представнички дом Парламента ФБиХ и скупштине 10 федералних кантона.

Према потврђеним резултатима избора, трочлано Предсједништво у наредне четири године чиниће Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић.

За предсједника Републике Српске изабрана је Жељка Цвијановић, а за потпредсједнике Рамиз Салкић и Јосип Јерковић.

На општим изборима бирана су 42 посланика у Парламентарној скупштини БиХ, 83 посланика у Народној скупштини Републике Српске, те 98 посланика у Представничком дому Парламента ФБиХ, као и посланици у 10 кантоналних скупштина.

Предсједник ЦИК-а Бранко Петрић изјавио је да ће по један недостајући мандат за Народну скупштину Републике Српске и Представнички дом Парламентарна ФБиХ бити додијељени до одржавања конститутивних сједница.

Петрић је на конференцији за новинаре у Сарајеву, након сједнице ЦИК-а на којој су потврђени резултати општих избора, честитао изабраним носиоцима мандата и позвао оне који знају да их неће преузети да о томе правовремено обавијесте Комисију.

Предсједник ЦИК-а навео је да је у законом предвиђеном року примљен велики број захтјева за бројање по свим нивоима.

- Успјели смо их искомбиновати у 84 предмета, неке прихватили, а већину смо као неоправдане одбили - подсјетио је Петрић, истичући да је Суд БиХ, разматрајући 17 одлука ЦИК-а, потврдио све одлуке Комисије.

Према његовим ријечима, велики број захтјева за поновљено бројање поднијела су неовлаштена лица.

Петрић је додао да је било и захтјева за поништавање избора, али одлуку о томе може донијети само ЦИК.

Када је ријеч о поновљеном бројању на око 1.000 бирачких мјеста, он каже да није било значајнијих измјена изборних резултата, сем тамо гдје су разлике биле незнатне и тамо гдје је било манипулација.

Петрић је објаснио да је најчешће ријеч о манипулацијама у оквиру кандидатске листе исте политичке странке, што је рађено путем бирачких одбора.

Он је додао да су регистроване неправилности на изборима процесног карактера и да нису могле утицати на резултате избора или бити разлог за поновљено бројање.

Петрић је подсјетио да је ЦИК за праћење овогодишњих општих избора акредитовао више од 6.000 посматрача, док су општинске и градске изборне комисије акредитовале око 58.000 посматрача.

Предсједник ЦИК-а навео је да су одржавању општих избора претходили покушаји дискредитације бирачког списка тврдњама да се на њима налази велики број мртвих и злоупотребе гласања путем поште, али да је Комисија све вратила у оквире закона.

- Дан или два пред изборе дошло је до покушаја саботирања избора повлачењем једног броја чланова градских и општинских изборних комисија, али је великим напором превазиђена ова ситуација - рекао је Петрић.

Он је додао да ЦИК анализира ову ситуацију и да ће о резултатима обавијестити јавност.

- Свједоци смо линча који се проводи путем медија - рекао је Петрић и додао да то у ЦИК-у сматрају покушајем пријетњи и утицаја на независност Комисије.

Петрић је најавио да би ЦИК БиХ ове седмице требало да донесе акт којим би се дефинисало попуњавање Дома народа Парламента ФБиХ.