latinica  ћирилица
06/11/2018 |  15:26 ⇒ 19:21 | Аутор: РТРС

Приједор: Одликовања за 18 породица погинулих бораца ВРС

У Приједору су породицама 18 погинулих бораца Војске Републике Српске из Приједора, Новог Града, Оштре Луке и Дринића уручена постхумна одликовања Медаља заслуга за народ.

Супруг Данице Гњатовић из Дрвара 1993. године страдао је на Бихаћком ратишту. Иако туга не јењава, Даница истиче да јој одликовање представља велику утјеху.

"Одликовање ми пуно значи. Хоћу да знам зашто се борио, зашто је дао живот, и да моја дјеца имају успомене", истиче Гњатовићева.

Мара Милошевић супруга је изгубила на Крупском ратишту. Ово је, каже, и знак да његова жртва није заборављена.

Одликовања су додјељују на иницијативу Борачке организације и Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила.

"Много значи за породице, посебно за дјецу погинулих бораца и њихову унучад, да знају ко им је био дјед или родитељ", наглашава Здравка Карлица, предсједница Организације погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Приједор.

"Са данашњим даном при крају смо додјеле признања погинулим борцима, и вјерујем да ћемо наредне године завршити тај процес", каже Зоран Предојевић, предсједник Борачке организације Приједор.

Породицама погинулих бораца признања је уручио изасланик предсједника Српске Миладин Драгичевић.

"То је само мали вид како би се присјетили њихове херојске борбе, и одбране, не само свог народа и Републике Српске, а кад имамо Српску, имамо све, слободу, писмо и славу", рекао је Драгичевић.

"Додјела постхумних одликовања је један од чинова, и један од дугова које Српска има према породицама погинулих бораца", истиче Миленко Ђаковић, градоначелник Приједора.

До сада је додијељено око 1.700 постхумних одликовања, Медаља заслуга за народ.