latinica  ћирилица
06/11/2018 |  15:38 | Аутор: СРНА

Гранична полиција БиХ: Повећан број покушаја преласка границе лица са потјерница

Гранична полиција БиХ у девет мјесеци ове године евидентирала је 3.276 преласка или покушаја преласка преко границе БиХ за 1.653 лица за којима су надлежни органи расписали потјернице, расписе о трагању, мјере забране преласка границе безбједносно интересантних лица, лица о којима је потребно доставити информацију о преласку границе и остале потраге.
Гранична полиција БиХ - Фото: РТРС
Гранична полиција БиХФото: РТРС

Начелник кабинета директора Граничне полиције БиХ Радиша Самарџија рекао је да је у односу на исти период прошле године број евидентираних прелазака границе БиХ наведених лица већи за 687 или 26,5 одсто.

"Број лица са потрага већи је за 40,7 одсто. По основу расписа и потрага надлежних судско-полицијских органа БиХ приликом граничне контроле идентификована су 494 лица за која је утврђено да су потраге активне, што је у односу на прошлу годину више за 41,1 одсто", навео је Самарџија.

Он је додао да је од укупног броја идентификованих лица за којима су потраге/потјернице у тренутку контроле биле активне у базама Граничне полиције БиХ, 380 или 38,38 одсто у међувремену обустављено, а да информација о томе није благовремено достављена Граничној полицији, што је у односу на прошлу годину више за 243 или 177,37 одсто.

"Када су у питању безбједносно интересантна лица са такозване `воч листе` евидентиран је прелазак границе 120 лица, што је у односу на прошлу годину мање за 28,6 одсто. О преласцима границе БиХ као и другим безбједносним информацијама за наведена лица, обавијештене су агенције које су тражиле информисање", навео је Самарџија.

Говорећи о забрани преласка границе БиХ и информацијама о преласку границе и другим сличним питањима, он је рекао да је Гранична полиција евидентирала 135 лица са мјером информисања због криминалне прошлости што је у односу на прошлу годину више за 4,7 одсто.

На основу запримљених захтјева о изреченим мјерама забране преласка границе идентификовано је 129 лица, о чему су обавијештени органи који су изрекли забрану.

Самарџија је додао да је током извјештајног периода пронађен 361 документ /229 личних карата, 130 пасоша, возачка дозвола и још један документ/, што је смањење за 5,3 одсто у односу на девет мјесеци прошле године.