latinica  ћирилица
06/11/2018 |  16:13 ⇒ 22:44 | Аутор: РТРС

Бањалука: Фестивал науке окупио 27 излагача

На 8. Фестивалу науке у Бањалуци 27 излагача приближило је посјетиоцима науку и њена достигнућа.

Фестивал обухвата презентације, радионице, научне експерименте из физике, хемије и других научних области.

Љубитељи науке, и они који би то тек могли да постану, заинтересовано су обилазили штандове који су их увели у нову димензију стварности.

Посјетиоци су испробавали 3Д наочале, учили како да виде звук, али и како измјерити висину звука. Као и до сада, припремане су маштовито осмишљене радионице и програми едукативног карактера.

Асистент на Технолошком факултету у Зворнику Универзитета у Источном Сарајеву Данијела Рајић рекла је да ће студенти овог факултета посјетиоцима представити неке од занимљивих хемијских експеримената и огледа.

"Циљ нам је да хемија заиста може бити занимљива, те ћемо посјетиоцима приказати како настаје олуја у боци, слоновска паста за зубе и други примјери који су пријемчиви дјеци која се први пут сусрећу са науком", каже Рајићева.

Неформална тема овогодишњег Фестивала јесте производња хране, јер она, како је истакао министар науке и технологије Српске, Ален Шеранић, представља глобални изазов.

"Република Српска има велики потенцијал у производњи хране, те смо се и кроз Стратегију научног и технолошког развоја као једну од фокус подручја опредијелили за храну као област у коју бисмо у наредном периоду усмјеравали средства за истраживања", нагласио је Шеранић.

На Фестивалу науке представило се 27 учесника средњих школа и факултета у Републици Српској, као и привредника.

Није изостала ни сарадња са Центром за науку из Београда.