latinica  ћирилица
06/11/2018 |  19:03 ⇒ 22:30 | Аутор: РТРС

Жељезнице Српске: Савановић смијењен, именован Илинчић

Драган Савановић више није генерални директор Жељезница Републике Српске. Надзорни одбор га је једногласно смијенио, на сједници одржаној у Бањалуци, и за вршиоца дужности генералног директора именовао Зорана Илинчића.

Савановић је смијењен на сједници Надзорног одбора одржаној на приједлог представника државног капитала. Констатовано је да одлазећи генерални директор није остварио жељену брзину промјена у Жељезницама.

- Надзорни одбор је посматрао свеукупан рад и тражио смјену управе, јер су велики губици у Жељезницама. Ни ефекти нису били онакви какве је Надзорни одбор очекивао од управа која води Жељезнице Републике Српске - поручио је Ратко Ђуричић, предсједник Надзорног одбора.

За вршиоца дужности генералног директора именован је Зоран Илинчић. Досад је био на позицији извршног директора за послове инфраструктуре овог предузећа. Добио је задатак да настави реформе које Жељезнице спроводе са Свјетском банком како би смањили милионске губитке и створили претпоставке за повећање просјечне плате која износи 650 КМ.

- Покушавамо да са неким новим људима доведемои до краја те процесе и да их убрзамо. Веома нам је важно да иза реформи стоји синдикат - рекао Ђуричић.

Из Синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности, који је неколико пута тражио Савановићеву смјену, тек су дјелимично задовољни одлуком Надзорног одбора.

- Упитно је да ли ће радници ишта добити тиме. Ми смо осим смјене тражили покретање одговорности против људи који су довели Жељезнице у овакво стање. Тек ћемо видјети да ли ће се то десити - поручио је Златко Марин, предсједник овог синдиката.

Ни смијењени генерални директор Драган Савановић, ни ресорни министар Неђо Трнинић нису жељели да коментаришу одлуку Надзорног одбора. Из овог органа Жељезница Српске саопштавају да ће наредну сједницу одржати 23. овог мјесеца и тад попунити мјесто у управи, упражњено именовањем Зорана Илинчића за генералног директора.