latinica  ћирилица
06/11/2018 |  19:10 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Студентске жртве у стварању Српске неће бити заборављене

У Бањалуци је служен помен за 87 студената и радника бањалучког Универзитета, погинулих у протеклом рату. У Студентској бригади било је више од двије хиљаде студената, професора и радника Универзитета.

Формирана 4. новембра 1994. године, Студентска бригада била је јединствена формација у историји ратовања. Тадашње руководство Српске мобилисало је посљедњу резерву да одбрани своје границе од све масовнијих напада непријатељске војске.

- Родитељ сам погинулог борца, студента, супер ђака. Живот је дао за ову државу, погинуо је, само што нисам умро од јада и чемера - са сузом у очима прича Војин Чавић, отац погинулог борца, студента.

И 24 године послије, ране пеку. Бањалучка Студентска бригада бројала је 2.104 борца, студента, професора, радника. Борили су се на бихаћком ратишту и са западнокрајишким јединицама бранили Грмеч, Грабеж. Њих 87 никада се није вратило.

-Т а жртва треба да буде завјет младима колико је велико то колосално дјело Република Српска и колико треба да је чувамо, с обзиром на све жртве кроз историју које су дате за њено стварање - истакао је Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, а на његове ријечи се надовезао и Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањалуци:

- Имамо и обавезу да колико год можемо, да се Универзитет и све институције Републике Српске, нађу у тешким тренуцима и помогну породицама страдалих студената - истакао је Гајанин.

Уз родитеље погинулих студената, вијенце код спомен-плоче с именима на платоу између Правног и Машинског факултета положили су представници институција и Универзитета.