latinica  ћирилица
06/11/2018 |  19:22 ⇒ 07/11/2018 | 10:27 | Аутор: РТРС

Потврђени резултати општих избора

Централна изборна комисија БиХ потврдила је резултате општих избора у БиХ, одржаних 7. октобра. Два мандата, један у Народној скупштини Републике Српске, други у федералном Парламенту нису додијељени, док не истекне рок за жалбу. Од данас тече и рок за конституисање законодавних тијела у БиХ. Из ЦИК-а наводе да су током изборног процеса били изложени бројним притисцима, покушајима дискредитације, па чак и саботирања избора.

Наредне четири године, према потврђеним резултатима, у Предсједништву БиХ сједиће Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић.

Функцију предсједника Републике Српске обављаће Жељка Цвијановић, док ће потпредсједници бити Рамиз Салкић и Јосип Јерковић.

У Представничком дом БиХ СНСД ће имати шест посланика, СДС три, ПДП два, док ће ДНС и социјалисти имати по једног посланика.

Једно посланичко мјесто у Српској је освојила СДА. Ова странка освојила је и највише мандата, који припадају Федерацији - осам, потом слиједе ХДЗ БиХ и СДП по пет, ДФ и Грађански савез заједно три, по два мандата СББ и Наша странка, те по један мандат Независни блок, ПДА и А-СДА.

СНСД-у је припало и највише мандата у Народној скупштини Републике Српске - 28. Хоће ли имати још једног посланика, биће познато након што истекне рок на рјешење Суда БиХ, по којем је мандат одузет Нини Букејловић из СДС-а, а требало би да припадне Денису Шулићу из СНСД-а.

Након потврђивања резултата општих избора, пред ЦИК-ом је још један важан задатак - утврђивање начина избора делегата у федерални Дом народа.

ЦИК је након избора примио огроман број захтјева за бројање по свим нивоима, разматрани су у 84 предмета, али су већину као неоправдане одбили.

Значајнијих измјена изборних резултата код поновног бројања није било, али је, како каже предсједник ЦИК-а Бранко Перић, било манипулација, најчешће у оквиру кандидатске листе исте политичке странке, путем бирачких одбора. Покушаји притисака на независност ЦИК-а до сада нису виђени.

- Дошло је до једног синхронизованог дискредитовања ЦИК-а, изношења разних произвољности и лажи, покушаја саботирања изборног процеса, повлачењем једног дијела бирачких одбора. Свједоци смо оркестрираног линча који се проводи од стране неких и путем медија, а и путем докумената. Свакодневно добијамо озбиљне пријетње да ће свашта са нама да буде - наглашава Петрић.

Од данас теку рокови за конституисање парламената, десет дана за кантоналне скупштине, 30 за више нивое власти.

Једино је за сада заказана конститутивна сједница НСРС. Остаје да видимо да ли ће се конституисати оба дома парламента Федерације и како. ЦИК је позвао оне који знају да мандате неће преузети да о томе благовремено обавијесте Централну изборну комисију.