latinica  ћирилица
07/11/2018 |  10:46 ⇒ 12:39 | Аутор: РТС

Унија Комора повукла признање самопроглашеног Косова

Унија Комора, острвска држава у Индијском океану, повукла је признање Косова, потврдио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић након састанка са министром спољних послова и међународне сарадње Уније Комора Суеф Мохамедом ел Амином.
Суеф Мохамед ел Амин и Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Суеф Мохамед ел Амин и Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

"Ми једни друге помажемо, подржавамо и наши народи ће имати користи од овога. Желимо да промијенимо списак признања који Приштина држи. Они стално говоре да су то моје лажи и клевете. Ево данас могу да се увјере да је то истина, да су ноте аутентичне. Ми нисмо против Косова него против тога да је признање свршени чин", рекао је Дачић. 

Гост из Уније Комора каже да ће увијек консултовати Србију на маргинама великих конференција како би потврдили партнерство двије државе. 

"За нас Косово преставља саставни део ваше земље и подржавамо преговоре који су у току како би било више мира за вашу и земље у региону. Једино дијалог омогућава да се створи сарадња између народа. Моја земља је првобитно признала независност, али сада треба дати шансу дијалогу да би сутра било кохабитације и мира између вас и сусједа у региону", рекао је Суеф Мохамед ел Амин. 

Он је српском колеги уручио ноту у којој се децидирано каже да Влада Комора послије анализе повлачи признање Косова. 

Двојица саговорника подсјетила су да пријатељство двије државе датира из шездесетих година прошлог вијека и да су Комори у остваривању независности и потврди тероторијалног интегритета имали велику подршку ондашње Југославије, а данас и Србије. Зато су договорили проширење сарадње на свим пољима.

То је десето повлачење признања независности јужне српске покрајине.

До сада су признање Косова повукли Гранада, Комонвелт Доминика, Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото.

Унија Комора је по државном уређењу република, смештена на северном делу Мозамбичког канала на источној обали Африке између сјевероисточног Мозамбика и северозападног Мадагаскара.

Држава се састоји од три велика острва и бројних мањих острва и има око 795.000 становника (процјене у 2016. години). Главни град је Морони.