latinica  ћирилица
29/04/2024 |  14:06 | Аутор: СРНА

Канцеларија: Куртијева политика угњетавања Срба се прелива на улице, а Квинта ћути

Из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију саопштено је да је за најновију епидемију насиља против Срба и неалбанаца одговоран екстремистички режим Аљбина Куртија, чија се политика угњетавања Срба из кабинета у Приштини, у којима је осмишљена, све више прелива на улице.
Канцеларија за КиМ - Фото: РТРС
Канцеларија за КиМФото: РТРС

- За Квинту су Срби очигледно постали легитимна мета, а насиље против њих је коспонзорисано ћутањем и нереаговањем странаца - наводе из Канцеларије.

У саопштењу се подсјећа да су двојица Срба претучена у ноћи између суботе и недјеље у Бошњачкој махали, у сјеверном дијелу Косовске Митровице, а само два дана раније Куртијева група екстремиста је недалеко од тог мјеста опљачкала и претукла Србина, док је потом један Бошњак чији су иницијали Ј.Ш. ухапшен на административном прелазу Брњак под исфабрикованом оптужбом за наводне ратне злочине.

- Да ствар буде гора, и међународни спонзори Приштине и Куртија понашају се као да је свакодневно етнички мотивисано насиље сасвим нормална и уобичајена ствар, будући да је изостала било каква реакција Квинте у Приштини на најновију серију напада, али и на хапшење Ј.Ш. на које нико од међународних представника није дигао глас ни ријеч осуде - указује Канцеларија.

Међутим, подсјећа се, када су у централној Србији само задржана, а не ухапшена тројица Албанаца за ратни злочин, онда није било представника Квинте који није звао, протестовао, притискао и јавно реаговао, што директно показује политику двоструких аршина међународне заједнице.

Канцеларија оцјењује да је више од 500 напада на Србе и њихову имовину од доласка Куртија на чело привремених институција самоуправе у Приштини најрејчитији могући доказ да је на снази покушај систематског угњетавања и застрашивања српског народа с циљем да се Косово и Метохија етнички очисти од сваког неалбанског фактора.

- Они који данас ћуте пред призорима насиља и ужаса на северу Косова и Метохије тиме шаљу јасну поруку о својим жељама и намерама, не само Србима на Косову и Метохији, већ и Србији и читавом српском народу - наводе из Канцеларије.