latinica  ћирилица
07/11/2018 |  11:08 ⇒ 13:13 | Аутор: СРНА

Решић: Српска је прописала санкције за нерад изабраних представника (ФОТО)

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић данас да је у Стразбуру током обраћања учесницима Конгреса локалних и регионалних власти Савјета Европе истакла да је Српска још прије двије године законом одредила адекватне санкције за изабране и именоване функционере ако не обављају послове за које су задужени.
Лејла Решић у Стразбуру - Фото: РТРС
Лејла Решић у СтразбуруФото: РТРС

"Српска је новим Законом о локалној самоуправи прописала еквивалентну казну за све изабране и именоване функционере да, ако не раде, знају каква је санкција за то. О томе сам говорила, да мора постојати јасна норма и јасна санкција за нерад и да више понашање изабраних и именованих функционера не може бити само морално питање", рекла је Решићева Срни.

Она је додала да је, у оквиру теме "Интегритет и етичко понашање изабраних представника", изнијела искуства Српске о резултатима које је дао нови Закон о локалној самоуправи, као и да ће оно што је Српска постигла на том пољу бити изгласано и као званичан став Конгреса.

Лејла Решић у Стразбуру (Фото: РТРС)

Решићева је навела да су земље чланице Савјета Европе етичност посматрале као нешто што мора бити општеприхваћена норма понашања и рада изабраних представника и да због тога не би требало бити санкција.

"Имали смо у пракси да изабрана лица уопште нису долазила на посао који је требало да раде својим избором и као презултат тога имали смо блокиране локалне заједнице. Након подзаконских аката о понашању изабраних и именованих лица, новим Законом о локалној самоуправи дефинисали смо јасне норме и одредили адекватне санкције за нерад", навела је Решићева.

Решићева присуствује Конгресу локалних и регионалних власти у својству замјеника шефа делегације БиХ.