latinica  ћирилица
07/11/2018 |  12:13 ⇒ 16:13 | Аутор: СРНА

Павловић: Очекујемо заокрет и објективнији рад Суда БиХ

Удружења грађана "Источна алтернатива" очекује правичну пресуду у поновљеном поступку за злочине над Србима против команданта такозване Армије БиХ Насера Орића и његовог саучесника Сабахудина Мухића, као и подизање нових оптужница против Орића за злочине у којима је лично учествовао или су учињени под његовом командом.
Војин Павловић - Фото: СРНА
Војин ПавловићФото: СРНА

Предсједник Удружења Војин Павловић рекао је Срни да у "Источној алтернативи" очекују да ће напокон доћи до заокрета у раду правосуђа БиХ, јер то наговјештава поништавање првостепене пресуде Орићу и Мухићу, што је учинило Апелационо вијеће Суда БиХ 8. јуна, наложивши да се понови судски процес.

Он је оцијенио да заокрет у раду правосуђа наговјештава и признање Механизма у Хагу да су неке судије биле пристрасне па су искључене из суђења првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу.

"Ово признање судијске пристрасности баца љагу на досадашњи рад Хашког трибунала, доводи у питање одрживост његових пресуда, па очекујемо да ће то довести до промјене односа и да ће доћи до поштенијег рада судија и њиховог професионалног приступа послу и у Хагу и у Суду БиХ", истиче Павловић.

Павловић је изразио наду да ће ова два примјера признавања судијске пристрасности послужити као аргументи адвокатима и тужиоцима да покрену захтјеве за ревизију пресуда у чијем доношењу су учествовале пристрасне судије које су редовно штитиле Бошњаке, а Србима изрицале ригорозне казне.

Он истиче да је Међународни суд за људска права у Стразбуру прогласио незаконитим многе пресуде Суда БиХ изречене Србима и наложио њихово поништавање, јер су осуђивани по закону који није ни постојао када је почињено дјело, за које им је суђено, а односи се на ратне злочине.

"То говори о тенденциозности и јасној намјери појединих или удружене групе судија да кажњавају Србе ригорозним казнама и за дјела која нису успјели доказати у судском поступку", оцјењује Павловић.

Павловић је рекао да пристрасност Суд БиХ показује и редовно хапшење и задржавање осумњичених Срба у вишемјесечном притвору док се Бошњацима, против којих су потврђене оптужнице за ратне злочине, редовно омогућава да се бране са слободе, те навео примјер омогућавања одбране са слободе Атифу Дудаковићу и групи Бошњака оптужених за бројне злочине почињене над Србима око Бихаћа и на подручју околних општина.

Он сматра да је тај суд незаконито формиран и да га треба укинути јер је својим радом потврдио своју тенденциозност и антисрпско дјеловање, односно да се ради о политичком суду, који Србе третира као грађане другог реда.

Павловић је нагласио да српски народ неће вјеровати у правду и рад Тужилаштва и Суда БиХ док у правосуђу БиХ буду радиле стране и ратне бошњачке судије, као и да Суд БиХ својим пристрасним радом и примјеном двоструких стандарда у изрицању пресуда Србима у односу на Бошњаке и Хрвате, а на штету Срба, највише доприноси подизању тензија, подјелама, продубљује неповјерење и спречава помирење и изградњу повјерења међу народима и у институције БиХ.

"Ми тражимо и залажемо се за праведно суђење свима јер и српске жртве треба да добију сатисфакцију. То нису неке имагинарне жртве него се ради о конкретним именима убијених особа за које се зна када су, гдје и како убијене и ко је то учинио. Ми не лицитирамо са цифрама него тражимо да одговарају сви починиоци злочина и да се процесуирају одговорни за бројна злодјела над Србима у средњем Подрињу што се годинама опструише", поручио је он.

Апелационо вијеће Суда БиХ је 8. јуна, због битних повреда одредаба кривичног поступка, укинуло првостепену ослобађајућу пресуду Орићу и Мухићу и одредило поновни претрес.

Изношење завршних ријечи одбране заказано је за петак, 9. новембар.