latinica  ћирилица
07/11/2018 |  12:38 ⇒ 15:59 | Аутор: СРНА

Брисел забринут због војне сарадње Србије са Русијом и Бјелорусијом

Европска унија позива Србију да се бори против "зависности од испорука руског гаса" и изражава забринутост због војне сарадње са Русијом и Бјелорусијом, наводи се у извjештају Комитета за спољне послове Европског парламента.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

У извјештају Србији се предлаже да стимулише инвестиције у обновљиве изворе енергије, као и да "диверсификује изворе производње електричне енергије у земљи са фокусом на друге врсте обновљивих извора", преноси "Спутњик".

Европски парламент препоручио је Београду и да "обезбиједи већу усклађеност" између своје и европске спољне политике и подсјетио да Београд добија финансијску помоћ од ЕУ.

"Спутњик" наводи да, према оцјенама стручњака, "руководство ЕУ тражи начине да изврши притисак на српско руководство, покушавајући да од њега добије `политичку лојалност` у замјену за дотације".

Исти извор подсјећа да је одбрамбена политика Србије заснована на војној неутралности, а да је та земља партнер и НАТО-у, иако не планира да улази у овај војни блок.

У тексту се додаје да је предсједник Србије Александар Вучић раније изјавио да је земљи потребан руски гас и да стога подржава изградњу "Турског тока".