latinica  ћирилица
07/11/2018 |  12:42 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Универзитет у Бањалуци слави 43 године рада (ВИДЕО)

У Бањалуци је одржана свечана академија поводом 43 године рада Универзитета у овом граду. Скупу је присуствовао предсједник Републике Српске Милорад Додик, као и ректори из цијеле БиХ и земаља из региона, те званичници Републике Српске, представници културног и јавног живота.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Универзитет у Бањалуци оставио неизбрисив печат у развоју Српске и поручио да је потребно уложити још доста напора и материјалних средстава да капацитети овог универзитета буду ојачани и сврстани у ред референтних установа у региону и свијету.

"Многи студенти овог универзитета данас су на важним мјестима, руководе друштвом и доносе важне одлуке, а тако ће бити и у будућности. Многи од њих отишли су на престижна мјеста диљем свијета, што говори да овдје имамо талената, али и систем образовања који може да припреми младе студенте", рекао је Додик.

Он је прије свечане академије поводом 43 године рада и развоја Универзитета у Бањалуци оцијенио да је веома важна чињеница да Бањалука толико година има свој универзитет.

"Наша јавна политика јесте да подржимо јавне универзитете у Бањалуци и Источном Сарајеву. Сматрамо да морамо уложити још доста напора и материјалних средстава да ојачамо капацитете универзитета и да га сврстамо у ред референтних универзитета у региону и свијету", истакао је Додик.

Додао је да је Универзитет у Бањалуци протеклих година дијелио судбину ових простора, формиран у земљи која више не постоји и сада се налази у Републици Српској која ствара све логистичке услове да буде одржан и покаже своје способности.

"Овдје сам да им честитам Дан Универзитета и пожелим успјех свим професорима и свим студентима на добробит града, народа и Републике Српске у цијелости", рекао је Додик.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да ова установа чини све да би унаприједила свој рад.

"Ради се на побољшању студентског стандарда. Увјерен сам да ће у скорије вријеме бити завршена реконструкција павиљона један и два чиме ће се стећи оптимални услови за студирање. Побољшавамо студентски стандард и стипендирањем. Ради се и на већем учешћу наставника и сарадника у пројектним активностима, прије свега оних који су финансирани из међународних и фондова ЕУ", истакао је Гајанин.

Према његовим ријечима, Универзитет је чинио све да побољша Закон о високом образовању, унаприједио је међународну сарадњу и број студената, наставника и особља које учествује у размјени из године у годину је у перманентном порасту.

"И број научно-истраживачких радова у којем учествују наши наставници и сарадници, а који су публиковани у међународно референтним часописима, је у сталном порасту", истакао је Гајанин.

Он је нагласио да је један од најважнијих стратешких циљева Универзитета публиковање у међународним референтним часописима, те навео да ће први домаћи аутори који су своје публикације објавили у референтним часописима бити новчано награђени.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је бањалучки Универзитет најзначајнија високошколска установа у Српској која је дала огроман допринос у развоју и образовању кадрова који су у протеклом времену били носиоци развоја Републике.

"Захваљујући напору друштва, посебно запослених, Универзитет је оправдао статус у друштву и убудуће ће, у сарадњи са институцијама Републике Српске, производити и школовати кадрове и дати пуни допринос у развоју Републике", истакао је Савановић.

Универзитет у Бањалуци основан је 7. новембра 1975. године, водећа је високошколска образовна институција у Српској и данас има 17 факултета. На Универзитету у Бањалуци од његовог оснивања дипломирало је више од 30.000 студената.

Бањалучки Универзитет на најновијој "Вебометрикс" ранг-листи заузима друго мјесто од универзитета из БиХ, одмах након сарајевског, док је у Српској на првом мјесту када је ријеч о научним и пројектним активностима.