latinica  ћирилица
07/11/2018 |  13:28 ⇒ 20:27 | Аутор: СРНА

Радојичић: 71 одсто грађана има позитиван став о урађеном за двије године (ФОТО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да 71 одсто грађана има позитиван став о ономе што се дешавало или дешава у протекле двије године у Бањалуци и оцијенио да је то изузетно висок проценат.

Радојичић је на конференцији за новинаре на којој су представљени резултати Градске управе у протекле двије године рекао да је у истраживању у Бањалуци, у коjem су учествовала 963 испитаника од краја јула до почетка августа, позитиван став о раду градоначелника при крају друге године мандата изразило 71 одсто анкетираних.

"То је врло висок степен подршке и представља охрабрење за сав посао који се налази пред Градском управом", оцијенио је Радојичић.

Према његовим ријечима, 49 одсто испитаника сматра да град иде у добром правцу, 22 одсто није имало став, а 29 одсто сматра другачије.

"Вртимо се стално око 65 до 70 одсто грађана који имају позитиван став о ономо што се дешавало или дешава у протекле двије године у Бањалуци, што је изузетно висок проценат за наше прилике", навео је Радојичић.

Он је рекао да двије трећине грађана сматра да су се ствари у Бањалуци позитивно мијењале, а да је у истраживању најбоље оцијењена промјена у саобраћају, изградња кружних токова и олакшање саобраћаја, те да 21 одсто анкетираних грађана сматра да је то најпозитивнија видљива промјена.

"Сљедећа је изградња дјечијих игралишта", рекао је Радојичић и додао да је од почетка прошле године започета акција са друштвено одговорним компанијама и да је на различитим подручјима града завршено 19 нових дјечијих игралишта, те да је у градњи једно, а да се чека на изградњу још два игралишта.

Он је оцијенио да је Градска управа у претходне двије године урадила веома много на трансформацији града и да је реализована већина планираних циљева.

"Реални живот сваки дан поставља нове задатке и приоритете и настојимо да с те стране и опративно реагујемо на оно што траже грађани Бањалуке од нас", нагласио је Радојичић.

Он је рекао да су у протекле двије године реализована 22 пројекта, док се 39 налази у различитим фазама реализације.

"Када сам 2016. године изабран са програмом `Бањалука 2025.` постављено је неких 88 циљева и задатака у том десетогодишњем програму или визији града, од тих 88 пројектованих циљева, четвртина, односно 22 пројекта су урађена у ове двије године, а још 39 се налазио у различитим фазама реализације", навео је Радојичић.

Он је рекао да је 69 одсто релаизованог или у току реализације од десетогодишњег плана који је визија Бањалуке 2025. године.

"То је визија модерног, трансформисаног града, развијеног који је и главни град Републике Српске и регионални центар у који се долази, у коме се инвестира, школује и у који долазе туристи и гости", рекао је Радојичић.

Градоначелник Бањалуке је истакао да је након комплетирања Градске управе почетком 2017. године постављено 36 пројектних задатака у Градској управи, од којих је завршено 11, при крају реализације је пет, а још 17 пројектних задатака је у различитим фазама.

Он је рекао да је Бањалука у ове двије године значајно поправила број гостију и ноћења и низ параматера који омогућавају статус туристичког мјеста, додавши да је ријеч о "формалном статусу у смислу прописа".

Радојичић је рекао да су са Бањалучког аеродрома отворене три нове линије, те да је љетос било и сезонских туристичких чартер летова, што ће, према његовим ријечима, знатно поправити претпоставке за развој туризма.

Градоначелник Бањалуке је рекао да се додатни посјетиоци у тај град настоје привући "блоковима догађаја", наводећи при том манифестацију "Прољеће у Бањалуци" која је ове године трајала 45 дана као организован блок догађај који је довео до значајног раста броја туриста.

Он је додао да је приход који је регистрован путем Пореске управе био за 1,9 милиона КМ већи него у истом периоду прошле године.

Радојичић је рекао да је у припреми блок догађај "Зима 2018/2019." који ће трајати нешто мање од два мјесеца и који такође треба да подигне број гостију у граду, промет и зараду свих оних који раде у дјелатностима које ће опслуживати те госте.

Одговарајући на питање да ли планира да се кандидује за други мандат, Радојичић је рекао да су досадашњи резултати позитивни и да су искуства позитивна.

"Политички коалиција дјелује хомогено, имамо врло високу подршку у Скупштини града, скупштинска већина је у овом моменту 24 од 31 одборник, чак ако посматрате резултате прошлих избора у Бањалуци, општих који нису што и локални избори, коалициони капацитет је опет негдје око 60-65 одсто, кад саберете, према томе постоје реалне претпоставке да наставимо да радимо и послије 2020. године", нагласио је Радојичић.