latinica  ћирилица
07/11/2018 |  15:14 ⇒ 18:06 | Аутор: СРНА

Делегација НСРС у Невесињу на обиљежавању митровданских битака

Делегација Народне скупштине Републике Српске сутра ће у Невесињу присуствовати програму обиљежавања митровданских битака 1992. и 1994. године на невесињском ратишту.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић донио је одлуку о формирању скупштинске делегације, коју чине народни посланици Слободан Протић и Илија Таминџија, саопштено је из кабинета предсједника републичког парламента.

Митровданским биткама одбрањено је Невесиње, Херцеговина и Република Српска.

У Митровданској бици 1992. године погинула су 42 борца, а рањено их је 750. Само на Митровдан 1994. године погинула су 22 борца, док их је 140 рањено.

Прва Митровданска битка једна је од највећих у одбрамбено-отаџбинском рату, јер је 3.500 припадника Невесињске бригаде побиједило пет пута јаче јединице састављене од Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и такозване Армије БиХ, које су са 15.000 војника и праћене јаком артиљеријом кренуле на Невесиње с циљем спајања са Дубровником и изласка на југословенску границу.

Живот за одбрану Републике Српске дало је 476 бораца Невесињске бригаде, сачињене од бораца из Невесиња и долине Неретве.

Митровдан је и крсна слава Борачке организације Републике Српске и Дан општине Невесиње.