latinica  ћирилица
07/11/2018 |  17:45 | Аутор: СРНА

Савчић: Ускратити буџетска средства Тужилаштву и Суду БиХ

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић сматра да би најефикаснији начин да се нешто промијени у раду правосуђа БиХ на процесуирању ратних злочина био да се Тужилаштву и Суду БиХ ускрате буџетска средства док не постану професионални.
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА

Савчић је оцијенио неприхватљивим хапшење Цвијана Томанића и Среће Кандића у Глумини код Зворника због наводно почињеног ратног злочина над жртвама бошњачке националности.

"Очигледно је да се ништа неће промијенити у раду правосуђа БиХ само нашим изјавама, осудама, истицањем неправде због оваквих догађаја и дискриминаторског односа", рекао је Савчић Срни.

Савчић истиче да је намјера Тужилаштва и Суда БиХ да се осуђивањем само Срба за ратне злочине у БиХ жели промијенити карактер рата у БиХ.

"Друга порука је да Срби не смију бранити своју слободу јер ће завршити у затвору", истакао је Савчић.

Он је напоменуо да осуђени Срби за ратне злочине траже правду и истину јер је правосуђе БиХ "глуво и слијепо" на чињеницу да постоје притисци на свједоке од истражних органа, агенција за спровођење закона, тужилаштва и судова.

Савчић је нагласио да Борачка организација Републике Српске сада мора истрајати на доказивању истине о протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, јер се то не смије препустити времену.

"У том случају остаће искривљена слика о ратним догађајима и српској историји јер наше будуће генерације неће знати истину о томе шта се заиста дешавало", каже Савчић.

Савчић је напоменуо да српски народ ових дана обиљежава 100 година од завршетка Првог свјетског рата у којем су Срби дали огромне жртве за своју, али и слободу Европе.

Томанића /52/ и Кандића /65/ јуче су на подручју Зворника ухапсили припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ због сумње да су на подручју Глумина код Зворника извршили кривично дјело злочин против човјечности над жртвама бошњачке националности.

Тужилаштво БиХ предложило је Суду БиХ да им одреди притвор због опасности од бјекства осумњичених, као и опасности да би боравком на слободи могли ометати истрагу, прикривати доказе, те вршити утицај на свједоке или саучеснике.