latinica  ћирилица
08/11/2018 |  08:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Медији: САД "минирају" Дачића, шаљу ноте пред посjете

Уочи доласка Дачића у Гренаду, прошле недjеље, карипским земљама прослијеђене су "смјернице" Стејт департмента о томе какав став да заузму, пишу "Новости".
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

А тај став, наводи тај београдски лист, подразумијева да се подршка да Приштини.

У тим смјерницама се наводи да је Косово независна држава која наставља да напредује, док додатна признања Косова доприносе стабилности у Европи.

"Подстичемо вашу владу да снажно потврди признање Косова као пуноправног члана међународне заједнице. Од проглашења независности 2008. Косово је признало више од 100 чланица УН и оно наставља да напредује као независна и мултиетничка демократија. Додатна билатерална и мултилатерална признања Косова доприносе већој стабилности у Европи, а изолација Косова и његових грађана је рецепт за нестабилност", само су неке од сугестија које су се, како преносе извори листа, нашле у ноти упућеној на адресу земаља овог региона, у којој је чак био назначен и тачан датум боравка српског шефа дипломатије на Карибима.

Претпостављајући вјероватно да министар спољних послова Србије Ивица Дачић долази да лобира за повлачење признања тзв. Косова, у овом документу се наводи да би то "охрабрило назадне елементе у региону, који раде на поткопавању напора за нормализацију измедју Косова и Србије и противе се интеграцији читавог региона у евроатлантске институције".

Поред тога, наглашава се и да би такав корак "дјеловао против кључних напора САД и Европске уније за рјешавање крхкости региона".

У поменутој ноти упућеној Карипским земљама, САД од њих траже и да подрже чланство Косова у Интерполу, уз образложење да ће то "ојачати међународне напоре у борби против криминала и тероризма, а да само криминалци имају користи од статуса кво", пишу "Новости".

Подсјетимо, Дачић је јуче потврдио да је десета земља повукла признање Косова, а такође једна од горућих тема ових дана у вези Косова је њихова тежња да постану члан Интерпола, чему се Београд оштро противи. Дачић је јуче изјавио да би то значило да би се скоро цио државни врх Косова нашао на потјерницама Интерпола.

Такође, оно што још "боли" приштинску страну је и одуговлачење с финализацијом визне либерализације због чега Дачић сматра да је Приштина намјерно повећала царине на робу из Србије, односно да је на тај начин уцијенила ЕУ да убрзају с том либерализацијом.