latinica  ћирилица
08/11/2018 |  10:58 ⇒ 19:59 | Аутор: СРНА

Кошарац: Џаферовић пријети празном пушком

Члан Предсједништва СНСД-а и изабрани посланик те странке у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је за Срну да никакве пријетње тужбом не могу избрисати чињенице из проблематичне и сумњиве ратне прошлости новоизабраног бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића.

"Џаферовић пријети празном пушком. Институције Републике Српске не боје се и не треба да се боје неоснованих Џаферовићевих пријетњи тужбом, али он и те како треба да страхује и од чињеница које га терете, и од истине, и од правде", поручио је Кошарац коментаришући Џаферовићево писмо у којем пријети да ће тужити Владу Републике Српске и премијерку Жељку Цвијановић због навода у најновијем Извјештају Владе Републике Српске Савјету безбједности УН.

Кошарац је подсјетио да је Клуб СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ током протеклог мандата тражио да се на дневни ред стави захтјев за смјену Шефика Џаферовића са позиције члана Колегијума Представничког дома.

"Сматрали смо да политичар такве ратне прошлости не може представљати један од два дома парламента БиХ, али је наш захтјев редовно одбијан гласовима свих бошњачких посланика, као и, нажалост, гласовима посланика такозваног Савеза за промјене", рекао је Кошарац.

Он је додао да и сам Џаферовић у писму Влади Републике Српске и премијерки Цвијановић признаје да је Тужилаштво БиХ "обављало одређене провјере", али не и квалитетну и непристрасну истрагу у вези са чињеницама и доказима које је против Џаферовића поднио бивши високи функционер СДА Мирсад Кебо.

"Ти докази свједоче о томе да је Џаферовић као ратни шеф полиције у Зеници несумњиво знао за злочине над српским цивилима у том граду и околини, као и за злочине муџахедина у Возући код Завидовића, али није урадио ништа да те злочине спријечи или да казни починиоце. То што о томе није спроведена озбиљна истрага, проблем је правосудних институција на нивоу БиХ, а то што је политичар с таквом ратном прошлошћу изабран за бошњачког члана Предсједништва БиХ проблем је за све у овој земљи, а посебно за оне који су гласали за Џаферовића", упозорио је Кошарац.

Он је нагласио да институције Републике Српске неће престати да трагају за истином и правдом и да траже одговорност за починиоце ратних злочина над Србима, ма како се они звали и ма коју функцију обављали.

"Тражићемо хитно усвајање нове стратегије за процесуирање ратних злочина, бржи и квалитетнији рад на тим предметима, изједначавање правосудне норме и праксе за све оптужене за ратне злочине и одговорност за оне који не буду радили свој посао у правосудним институцијама", поручио је Кошарац.