latinica  ћирилица
08/11/2018 |  12:21 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Ескалација недипломатског понашања Памера

Понашање аустријског амбасадора у БиХ Мартина Памера прешло је све границе пристојности и представља ескалацију недипломатског понашања, упозорио је политички аналитичар Драгомир Анђелковић.
Драгомир Анђелковић - Фото: Novosti.rs
Драгомир АнђелковићФото: Novosti.rs

Он је оцијенио да се Памер већ неко вријеме понаша крајње недипломатски - као учесник на политичкој сцени, а не представник стране земље.

"Оно што се сада у последњој фази догодило, прешло је све границе пристојности и представља потпуну ескалацију таквог недипломатског понашања, које подразумева гажење свих модерних демократских и европских вредности", рекао је Анђелковић Срни.

Према његовим ријечима, Памер заборавља да "амбасадор није страни гувернер и страни намесник, већ представник своје државе".

Анђелковић је истакао да је ријеч о представнику држве која је некада била окупатор у БиХ, па такво понашање подсјећа грађане да "неки у Бечу и даље мисле да је у питању стара Аустроугарска и њена окупациона политика у БиХ".

"Надам да то није став и званичног Беча, већ само одређених кругова којима припада амбасадор, а то онда подразумева реакцију званичне Аустрије и повлачење амбасадора, који је за ту земљу једна врста геополитичке срамоте, јер подсећа свет на мрачну прошлост Аустрије и потпуно негира све оно за шта се Аустрија данас наводно залаже", закључио је Анђелковић.

Предсједник Републике Српске упутио је јуче писмо Памеру у којем је навео да одбија сусрет са њим, јер је, како је нагласио, као дипломатски представник Аустрије у БиХ чинио све да до жељене сарадње не дође.