latinica  ћирилица
08/11/2018 |  13:08 ⇒ 18:06 | Аутор: СРНА

Влади Српске предата петиција за повећање плате полицији

Представници Синдиката радника унутрашњих послова Републике Српске предали су данас Влади Српске петицију којом траже повећање плате полицијским службеницима по основу природе посла и отежаних услова рада и утврђивање другачије основице за обрачун пензија пензионисаним службеницима.

Тренутно, плата полицијца у Српској је 830 КМ, а пензија од 500 до 540 КМ.

Предсједник гранског синдиката Аница Јондић рекла је новинарима у Бањалуци да је полиција Српске убједљиво најлошије плаћена полиција у БиХ и региону.

"Тражимо повећање од 35 одсто на постојећу плату", поручила је Јондићева.

Она је објаснила да се у закону којим је регулисана плата припадника Министарства унутрашњих послова /МУП/ Српске наводи да је један од четири елемента који чине структуру плате и увећање од 35 одсто по основу природе посла и отежаних услова рада.

Јондићева је навела да полицајац ради 24 часа на улици по свим временским условима, али и да су мете сваког лица из криминалног миљеа које је спремно убити полицајца због чињења кривичног дјела.

Она је истакла да повећање плате од 35 одсто за полицајца са средњом стручном спремом не може бити предмет преговора, док остали захтјеви могу бити предмет дијалога са Владом Републике Српске.

Јондићева је нагласила да очекује позитиван став Владе Српске када је ријеч о петицији коју је потписало више од пет хиљада чланова синдиката и припадника МУП-а Српске.

"Све ово мора бити реализовано у периоду утврђивања нацрта и приједлога буџета Српске за наредну годину. Свако одсуство преговора значиће да Влада нема озбиљне намјере", закључила је Јондићева.