latinica  ћирилица
08/11/2018 |  13:52 ⇒ 09/11/2018 | 11:00 | Аутор: РТРС

Предсједник Српске: Нова Влада до краја мјесеца

Предсједник Републике Српске Милорад Додик очекује да би нова Влада могла да буде формирана до краја мјесеца.

"Мој циљ је стабила већина која ће омогућити несметано функционисање инстутуција и показати да је Република Српска стабилнији дио БиХ. Већ од понедјељка крећемо са нашим међустраначким састанцима", навео је Додик.

Истакао је да ће учинити све да Република Српска што прије добије конституисане институције како би могла приступити усвајању стратешких докумената.

Коментаришући изјаву лидера ДНС-а Марка Павића да се неће одрећи својих посланика у Народној скупштини Републике Српске, Додик је рекао да то нико и не тражи.

"Нисмо задовољни радом неких људи. СНСД има калкулацију и не тражим да неко буде избачен из неке партије, али морамо знати на кога можемо рачунати. Сваки посланик и из СНСД-а које изгуби повјерење руководства странке сносиће санкције и у то се не смије сумњати", каже Додик.

Поновио је да ће потпредсједник СНСД-а Радован Вишковић бити мандатар за састав Владе Српске.

"Политику не можемо сводити на то коме које мјесто припада у власти. Имамо озбиљних питања које морамо да урадимо, међу којима је и промјена менталитета многих људи који добију одговорне дужности", рекао је Додик.

Нагласио  је да је главни приоритет Република Српска и њено позиционирање и да то морају сви радити у Српској и на нивоу заједничких институција БиХ.

"Онај који то не буде радио, неће бити потребан, јер је важна структура која може изнијети проблеме времена које долази и да буде манифестована националана и патриотска структура", рекао је Додик.

Његов циљ, како каже је стабилна већина у Народној скупштини Српске, која ће обезбиједити да све несметано функционише.

"Мени је драго што је НДП одлучио да разговара са СНСД-ом о пројектима јаке Српске. Поштујемо њихов капацитет у Народној скупштини од четири посланика. У складу са посланичким капацитетима, односићемо се према политичким партијама, јер хоћемо да имамо чист рачун. Желимо структуру која функционише и која је одговорна институцијама Српске, предсједнику, Народној скупштини и Влади", рекао је Додик.

Поновио је да се мора промијенити однос оних који буду на нивоу БиХ.

"Положићу заклетву у Народној скупштину и предложићу нови закон којим ће бити прописано да сви из Српске који буду бирани за ниво БиХ морају положити заклетву у Парламенту Српске. Та одговорност мора бити видљива", рекао је Додик, који је новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ.