latinica  ћирилица
08/11/2018 |  14:37 | Аутор: СРНА

Дачић: Војском самопроглашеног Косова кршила би се Резолуција 1244

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је на отварању Шесте НАТО недјеље у Београду да се Србија противи трансформацији безбједносних снага у војску самопроглашеног Косова јер се тиме крши Резолуција 1244 Савјета безбједности УН и угрожава регионална стабилност.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

"Приштина, очигледно, не одустаје од тога, без обзира на то што их формално тако не дефинише. Поново предузимају једностране потезе који су потенцијал за нестабилност", рекао је Дачић.

Он је истакао да су Србији важне гаранције да Косовске безбједносне снаге не могу да улазе на сјевер Косова и Метохије без сагласности команданта Кфора.

Дачић је истакао да очекује да Кфор дјелује превентивно с циљем спречавања акција на сјеверу јер за то има мандат.

"Очекујемо да се јасно осуди непоштовање договора и да се каже која страна крши договор, а не да се обе стране позивају на уздржаност", рекао је Дачић.

Говорећи о томе шта НАТО може да учини да би побољшао однос са Србијом, Дачић је рекао да би то било противљење трансформацији Косовских безбједносних снага, помоћ у очувању културног насљеђа на Косову и Метохији, као и у изградњи инфраструктурних објеката који су порушени у бомбардовању.

Дачић је навео да је Србија опредијељена за даљи развој сарадње са НАТО-ом и да то успјешно чини од приступања програму Партнерство за мир, истакавши да се политика војне неутралности Србије не доводи у питање.

Напомињући да Србија уважава опредјељење сусједа за чланство у НАТО-у, Дачић је истакао да она очекује и разумијевање за своју сарадњу са земљама које нису чланице НАТО-а јер она није на штету односа са чланицама Алијансе.

Роберт Пшчел из Одјељења за јавну дипломатију НАТО-а рекао је на конференцији да је трансформација безбједносних снага право власти у Приштини, али да сваки развој мора бити спроведен у складу с Уставом и уз консултације са међународном заједницом.

"Ако бисмо им одузели то право, онда знамо каква је тамо ситуација и шта би то значило", рекао је Пшчел.