latinica  ћирилица
08/11/2018 |  15:40 | Аутор: СРНА

Суђење Орићу: Сутра завршне ријечи одбране

Пред Апелационим вијећем Суда БиХ сутра ће завршне ријечи изнијети браниоци команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића, који су оптужени за злочине над Србима у Сребреници 1992. године.
Суђење Орићу - Фото: РТРС
Суђење ОрићуФото: РТРС

Орић и Мухић су оптужени да су у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Апелационо вијеће Суда БиХ је 8. јуна, због битних повреда одредаба кривичног поступка, укинуло првостепену ослобађајућу пресуду Орићу и Мухићу и одредило поновни претрес.

На статусној конференцији 3. септембра Апелационо вијеће је одбило приједлог тужиоца Мирослава Јањића да током обновљеног поступка поново буду саслушани сви свједоци Тужилаштва, те одлучило да поново буду саслушани Радивоје Остојић и заштићени свједок "О-1".

На рочишту одржаном 2. новембра Тужилаштво БиХ је предложило Апелационом вијећу Суда БиХ да Орић и Мухић буду кажњени у складу са одредбама Кривичног закона јер сматра да су доказали да су оптужени 1992. године убили тројицу Срба.

Тужилац Мирослав Јањић је у завршној ријечи нагласио да одбране оптужених ниједним доказом нису оспориле овај став Тужилаштва.

Јањић је навео да је прецизирана оптужница, коју је тог дана доставио Апелационом вијећу, заснована на исказима већег броја свједока, међу којима су били и очевици ових почињених злочина.

Према његовим ријечима, одбрана је и у првостепеном и у другостепеном поступку настојала да дискредитује заштићеног свједока "О-1", али није доказала да његов исказ није вјеродостојан.

Јањић је рекао да свједочење о овим дешавањима заштићеном свједоку није било лако јер је говорио против своје војске и свог команданта, а у корист Војске Републике Српске која је убила бројне чланове његове фамилије, међу којима су и његова два брата.

Јањић сматра и да су материјални докази одбране контрадикторни, наводећи да су прво увели десетине доказа о војном ангажману Орића, а касније само спис у којем је наведен његов ангажман за праћење ревизије борачког статуса у федералном Министарству за борачка питања.

Тужилаштво је прије завршних ријечи доставило прецизирану оптужницу, у којој се главна измјена односи на начин убиства у Залазју, те се наводи да је Орић, осим ножем и ударцима, и пуцао на ратног заробљеника.

Почетак рочишта заказан је за 13.00 часова.