latinica  ћирилица
08/11/2018 |  15:56 ⇒ 18:10 | Аутор: РТРС

Синдикат: О продаји РЖР Љубија да одлучују експерти

Синдикат Арселор Митала забринут је за радна мјеста, због продаје акција Рудника жељезне руде Љубија. Ресорни министар Петар Ђокић изјавио је да ће се у наредном периоду састати са синдикатом. У међувремену огласиле су се и власти Оштре Луке, које желе да осим града Приједора, и њихова локална заједница добије проценат од продаје акција Љубије.

Синдикат Митала чека на састанак с представницима Владе. О продаји Љубије, да би се дошло до правог рјешења, кажу, треба да одлучују експерти, а не политичари.

- Треба да одлучују стручњаци који ће направити такву пројекцију у којој ће приликом приватизације сва питања која смо ми навели унапријед већ бити разријешена и гдје неће бити простора ни за какве посљедице и манипулације - сматра Саша Кукољ, предсједник Синдикалне организације Арселор Митала.

Састанак са синдикалцима Митала, услиједиће у наредном периоду, каже министар Петар Ђокић, иако Министарство индустрије није надлежно за поступак продаје акција рудника Љубија, већ Инвестиционо развојна банка Републике Српске.

- Колико сам упознат, они су већ били у ИРБ-у и добили све потребне информације о овом поступку. Ако постоји нека потреба за додатним информација, сигурно да ћемо им пружити те информације - рекао је Ђокић.

ДНС није прихватио овај начин приватизације Љубије. Од Владе Српске траже гаранцију да ће се наставити рударење у Приједору.

- Само тражим да рудник Љубија купе они који ће се наставити бавити рударством и тиме продужити вијек трајања рудника у Приједору, али што је још важније продужити и повећати број запослених - рекао је Марко Павић, предсједник ДНС-а.

Влада је донијела закључак да десет одсто износа за који ће бити продате акције РЖР Љубија, буде дато граду Приједору. Руководство Оштре Луке сматра да дио средстава од продаје РЖР-а Љубија, заслужују и они јер се централна рудишта налазе на територији Приједора и Оштре Луке.

- Сматрам да би се општини Оштра Лука, с обзиром да се двије трећине рудног лежишта налази у овој општини, требало додијелити средства у одређеној размјери - истиче Драган Станар, начелник општине.

Поступак продаје акција Љубије је у току, а аукција је заказана за 17. децембар.