latinica  ћирилица
08/11/2018 |  18:44 ⇒ 21:36 | Аутор: РТС

Дијалог у Бриселу, Могеринијева са Вучићем и Тачијем

У току је трилатерални састанак Александра Вучића, Хашима Тачија и Федерике Могерини у Бриселу. Овом састанку претходили су одвојени сусрети предсједника Србије и косовског предсједника са шефицом европске дипломатије, која посредује у дијалогу Београда и Приштине.
Дијалог у Бриселу   (Фото:tvitter/Maja Kocijančić) -
Дијалог у Бриселу (Фото:tvitter/Maja Kocijančić)

Дијалог у Бриселу започео је одвојеним сусретима Александра Вучића и Хашима Тачија са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини. Услиједио је трилатерални састанак.

Уочи састанка стране су најавиле тешке разговоре. У Бриселу се очекује да предсједници потврде спремност да интензивирају рад на правно обавезујућем споразуму о нормализацији, што је одлучујуће, како је речено, за њихов европски пут.

Коментаришући изјаву Хашима Тачија да би прије преговарао са ђаволом него са њим, предсједник Србије је данас рекао да је његов задатак да се понаша одговорно и озбиљно, одговорније и озбиљније од свих других да би сачувао мир и стабилност.

На претходном састанку, почетком септембра председник Вучић није се ни састао са делегацијом Приштине због њиховог одбијања да се сложе са посјетом предсједника језеру Газиводе.

Још једна проблематична ситуација у позадини разговора је одлука Приштине да уведе царине од десет одсто на увоз робе из Србије, што је ЕУ осудила као кршење споразума ЦЕФТА о слободној трговини.

У Бриселу кажу да се од разговора може очекивати да утврди ритам будућих састанака како би се до коначног споразума дошло у наредних неколико мјесеци, а најављује се да би разговори на експертском нивоу у овој фази могли да буду интензивирани.