latinica  ћирилица
09/11/2018 |  11:29 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

Брчко: Незадовољство учинком невладиних организација

Влада у Брчком незадовољна је учинком невладиних организација, због чега је предложила измјену важећег закона према којем су ригорозније мјере за учешће у изради пројеката, које Влада због општег интереса редовно финансира.

Мало је НВО и удружења која подржавају ригорозније критеријуме за додјелу средстава. Ипак, на тржишту ће, кажу, остати они најбољи и најефикаснији пројекти од којих грађани имају користи.

Једна од 640 НВО и удружења у Брчком је и Омладински центар Вермонт, који је за 25 година постојања, урадио око 400 пројеката, финансираних средствима локалне самоуправе и од међународних и региналних организација. Од тих 640, мало је, кажу, НВО, које су заслужиле средства за пројекте које раде.

"НВО треба да служе грађанима Дистрикта да их окупљају око различитих идеја. Треба да имамо НВО, не као ове данас које су што приватне, што политичке организације, друштва једног лица, ту треба да буде сва омладина града, и не само омладина, већ та циљана популација", рекао је Дамир Раденковић, ОЦ "Вермонт", Брчко.

Нема тачних података колико Влада у Брчком издваја средстава за рад НВО, али само једно њено одјељење у овој години је одобрило око 3,3 милиона марака. С правом су, кажу, и незадовољни учинком овог сектора, па су предложили измјене Закона о удружењима и фондацијама и Правилник према којима ће критеријуми за одобравање пројеката бити ригорознији.

- Такође, кроз ту одлуку ће бити прецизно дефинисано како се та средства троше и какав је ефекат тих средстава, истакао је Срђан Блажић, шеф Одјељења за административне послове у Влади Брчко дистрикта.

Међу НВО су мјесне заједнице као удружења грађана, које су такође финансиране средствима из буџета. Иако и оне имају право да понуде пројекте, мало их је које су у овој години учествовале на конкурсу.

- Имају свој дио свој грант од пет хиљада марака који се за једну годину додјељује за 78 Мјесне заједнице, за њихов редован рад. Имали смо случај да је у овом јавном позиву чак једна Мјесна заједница писала пројекат који жели да спроведе МЗ, то је заиста позитиван примјер, додао је Блажић.

Након окончања конкурса прије 15 дана, Влада је одобрила пројекте за 31. НВО, за шта је из буџета издвојено 166 хиљада марака.