latinica  ћирилица
09/11/2018 |  15:19 ⇒ 18:28 | Аутор: РТРС

Овогодишњи "Први кадар" под мотом "Први кадрирај"

Под мотом "Први кадрирај" у Источном Сарајеву и Зворнику од 12. до 17. новембра биће одржан 12. Међународни филмски фестивал "Први кадар". У шест фестивалских селекција документарних и кратких играних филмова такмичиће се 42 филма из 17 земаља.

Премијерним приказивањем играног филма "Границе кише" Николе Мијовића и Власимира Судара почиње овогодишњи "Први кадар" који ће понудити мноштво филмских остварења у шест такмичарских категорија – једном више у односу на претходне.

"С обзиром на велики број најављених филмова, кратких играних из бивших простора Југославије моја је идеја била да направимо избор и једну нову селекцију "Екс Ју кратке приче" која ће публици приказати интересантна и нова остварења из области кратког играног филма", каже Александра Митрић Штифанић, умјетнички директор фестивала "Први кадар".

 "Први кадар" постаје и мост културе међу градовима, па ће први пут ове године бити одржан и у Источном Сарајеву и Зворнику - под мотом "Први кадрирај".

"Мото овогодишњег фестивала је настао са једном идејом и као порука филмским ауторима да трагају за новим и креативним филмским причама, да их први забиљеже, и порука младима да се баве филмом и филмском умјетношћу", истиче Митрић Штифанић.

Овај празник филмске умјетности обиљежиће бројни филмски аутори, специјални гост је документариста Габријел Теједор из Швајцарске, а програмским концептом биће дат посебан допринос стогодишњици завршетка Првог свјетског рата са акцентом на улогу жена у њему.

Изложба "Храбре жене путују кроз вријеме" уз игране филмове, филмску школу, радионицу анимираног филма, промоцију филмског часописа "Филаж", дио су богатог пратећег програма у оквиру којег ће бити одржано и Вече лауреата – избор филмова Радио-телевизије Републике Српске награђених на досадашњим фестивалима.