latinica  ћирилица
09/11/2018 |  18:17 ⇒ 10/11/2018 | 11:14 | Аутор: РТРС

Добојски и зворнички СДС за смјену Говедарице

Градски одбор СДС-а у Добоју затражио је смјену предсједника странке Вукоте Говедарице, и заказивање ванредне сједнице Скупштине СДС-а. Чланови добојског Градског одбора жестоко су осудили одлуке Говедарице о искључивању високих страначких функционера, а посебно Обрена Петровића. Петровићу и осталим изабраним посланицима СДС-а из Добоја још једном је дата подршка да буду дио власти у Републици Српској и БиХ.

Једногласно, у три закључка, Градски одбор СДС-а у Добоју, стао је иза смијењеног Обрена Петровића. Са сједнице су поручили да одлучно осуђују самовољу предсједника СДС-а Вукоте Говедарице, због смјена високих функционера ове странке.

- ГО СДС-а Добој тражи смјену предсједника СДС-а Вукоте Говедарице и тражи заказивање ванредне Скупштине СДС-а - рекао је Данијел Јошић, потпредсједник Градског одбора.

Сједницом је предсједавао замјеник предсједника Градског одбора, али јој је присуствовао и Петровић, кога је предсједник СДС-а Вукота Говедарица искључио из странке.

Петровић, међутим, каже да је његов гријех у томе што је као градоначелник Добоја примио у радну посјету предсједника Српске Милорада Додика, претходно му честитавши побједу на изборима. Поновио је да су Влада Српске и предсједник Републике учинили више за Добој него цијели Савјет министара за четири године, а да ће од пројеката који предстоје велику корист имати грађани Добоја.

- Лако је говорити Говедарици који живи у Гацку и нема ништа. Овдје имамо град са 70.000 до 80.000 становника. Морамо радити за добробит свих грађана Добоја - наглашава Петровић.

На новинарска питања о даљем политичком дјеловању, враћању у СДС, чланству у СНСД-у или чак оснивању неке нове странке, Петровић није конкретно одговарао. Функцију градоначелника замијениће мјестом посланика у Сарајеву, па ће Добој почетком идуће године бирати новог градоначелника.

- У овом периоду је важно да се стабилизује стање, да радимо и припремамо се за изборе. Ако нас истјера све, ми ћемо сигурно у јануару изаћи са независним кандидатом и договорићемо са већином политичких партија да нас подрже - каже Петровић.

Након напада на добојски огранак СДС-а на сједници Главног одбора у Бањалуци, Скупштина СДС-а у Добоју усвојила је закључке према којима ће посланици ове странке дјеловати у власти на нивоу Републике Српске и БиХ. Такав закључак донио је вечерас и Градски одбор СДС-а.

Данас је засједао и Градски одбор СДС-а у Зворнику. И овај одбор позвао је предсједника СДС-а Вукоту Говедарицу, генералног секретара и комплетно Предсједништво странке да одмах поднесу неопозиве оставке због лоших резултата на изборима и лошег стања унутар странке.

Зворничка СДС затражила је и да Главни одбор странке на наредној сједници формира Комисију за унутарстраначке изборе и да за њеног предсједника именује Милана Милићевића из Теслића.

- Трећи закључак који је Градски одбор предложио Главном одбору је да се уважи жалба Костадина Васића на, према нашем мишљењу, исхитрену одлуку Вукоте Говедарице о његовом искључењу и да се та одлука поништи. Четврти закључак је да Градски одбор овлашћује и обавезује своје чланове да на идућој сједници гласају за разговоре о формирању власти на свим нивоима са СНСД-ом и свим српским политичким партијама које буду на тој линији, ради заустављања даљих подјела унутар српског народа које су већ сад предубоке, а посебно ради заштите интереса Републике Српске - рекао је Драгомир Васић, предсједник Градског одбора.