latinica  ћирилица
10/11/2018 |  10:18 ⇒ 11:09 | Аутор: СРНА

Девић: Период од 1912. до 1918. године кључан за српски народ

Историчар из Београда Немања Девић рекао је да период од 1912. до 1918. године представља камен темељац савременог српског интегритета на којем је изграђен модерни идентитет нације и државе.
Зворник - Немања Девић - Фото: СРНА
Зворник - Немања ДевићФото: СРНА

"То раздобље нам указује на ратна дешавања у том периоду, али и на њихов значај и последице које осећамо и данас", рекао је Девић синоћ на предавању организованом поводом 100 година од Првог свјетског рата и стогодишњице ослобођења Зворника.

Он је нагласио да су догађаји у Првом свјетском рату имали значајну улогу на данашњи живот.

"Нажалост, сведоци смо ревизије догађаја који говоре о учешћу српског народа у Првом светском рату и другачије интерпретације тих догађаја који нису засновани на историјским чињеницама", истакао је Девић.

Координатор Центра за истраживање и очување културно-историјске баштине "Др Ђорђе Лазаревић" из Зворника Милош Ивановић рекао је да овај град има веома богату историју у коме се посебно истиче допринос зворничких гимназијалаца и учених људи у периоду Првог свјетског рата.

Ивановић је рекао да ће у оквиру обиљежавања стогодишњице ослобођења Зворнику бити постављена изложба фотографија из времена аустријске окупације и Првог свјетског рата.

Он је додао да ће фотографије које буду изложене бити доступне свим школама на подручју града Зворника и грађанима, како би се тај период спасио од заборава, а Зворник добио историјски вриједну поставку.

Аутор поставке је професор Зоран Ивановић.

Организатор обиљежавања 100 година од ослобођења Зворника у Првом свјетском рату је зворнички Центар за истраживање и очување културно-историјске баштине "Др Ђорђе Лазаревић".