latinica  ћирилица
10/11/2018 |  13:02 ⇒ 13:40 | Аутор: РТС

Вучић: Велика побједа, ЕМС остаје на Косову

Предсједник Србије Александар Вучић саопштио је да је Србија однијела велику побједу у енергетској агенцији ЕНТСО-Е – захваљујући гласовима Мађарске, Румуније и Бугарске, Електромрежа Србије ће остати на Косову.
Александар Вучић - Фото: Screenshot
Александар ВучићФото: Screenshot

Након вјежбе на Пештери, предсједник Александар Вучић је рекао да је однесена мала побједа која много вриједи – "побиједили смо их у ЕНТСО-Е".

Вучић је рекао да је Мађарска гласала против приједлога да се ЕМС уклони са КиМ, као и Румунија и Бугарска и Грчка.

"Први пут су Македонија и Црна Гора биле уздржане, хвала им на томе", рекао је Вучић.

Оцијенио је да је то велика побједа Србије.

Вучић је у четвртак упозорио да Европљани покушавају противправно да избаце Србију из енергетске мреже за сјевер Косова.

"У нацрту енергетског споразума било је јасно да мора да се формира Заједница српских општина (ЗСО), која би основала двије мјешовите компаније на сјеверу. Оне би биле преносник до албанског оператера из Приштине. Пошто није формирана ЗСО, кривицом Приштине, они нама хоће то да отму – да нам отму право да трансферујемо струју, да изгубимо један далековод према Македонији, два далековода према Албанији, три према Црној Гори", рекао је тада Вучић за РТС.

Навео је и да ће директорка Електромреже Србије Јована Матејић имати његову пуну подршку и да Србија неће спроводити одлуке у вези са енергетском мрежом.

ЕНТСО чине 43 оператора преносног система електричне енергије из 36 земаља Европе. ЕНТСО је недавно навео да "ради на обуци о мрежним кодовима који ће бити отворени за земље које нису њене чланице – за Украјину, Молдавију, Грузију и Косово.