latinica  ћирилица
10/11/2018 |  15:11 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Будимлић Јапра- Тежак живот на граници

Будимлић Јапра - село је које припада општини Оштра Лука, налази се на самој граници са Федерацијом БиХ. Живот на граници није лак, становништво претежно живи од пољопривреде, млади одлазе, стари умиру. Али то нису једини проблеми с којим се суочавају.

Некада на стотине ђака, док данас школа у Будимлић Јапри има само 39 ученика. Док су интернет, рачунари и модерне технологије саставни дио живота дјеце, поједини малишани, из овог мјеста, осим у школи, немају контакт с модерним технологијама 21. вијека.

Оно становништва што је остало у Будимлић Јапри, живи претежно од пољопривреде. Из дана у дан, све их је мање.

"Ја имам срећу да радим у школи као школски мајстор, али ови други људи много теже живе, јер ни пољопривреда није довољно развијена", прича Славко Рађеновић, мјештанин овог села.

У овом селу данас живи претежно старија популација којој је медицинска помоћ најпотребнија. Међутим, потребе нису у складу са могућностима.

Из овог, а и других разлога, удаљеност од административног центра општине Оштра Лука за мјештане Будимлић Јапре додатни је проблем. До ње могу доћи на два начина, Републиком Српском, гдје и припадају преко града Приједора, путујући 70 километара, или Федерацијом.

Према званичним подацима, данас у Будимлић Јапри живи око 500 становника. Међутим, мјештани тврде да је тако само на папиру и да је у селу остало тек око 200 мјештана.