latinica  ћирилица
10/11/2018 |  18:09 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Бијељина- Обиљежена стогодишњица ослобођења града

Поводом обиљежавања сто година од ослобођења Бијељине у Великом рату вијенац на споменик Краљу Петру Првом Карађорђевићу - Ослободиоцу заједнички су данас положили изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, изасланик Министарства одбране Републике Србије капетан фрегате Светозар Василевски и предсједник Скупштине града Бијељина Славиша Марковић.
Бијељина - Фото: СРНА
БијељинаФото: СРНА

У част и спомен војника и војсковођа Великог рата вијенац је положила и делегација Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ који је извео и почасну паљбу на бијељинском тргу, а многобројни грађани положили су црвене руже бесмртним херојима.

У обраћању новинарима, изасланик предсједника Републике Миладин Драгичевић рекао је да догађаје попут ове стогодишњице уласка српске војске у Бијељину и доласка слободе у ове крајеве треба памтити и обиљежавати како би данашње и будуће генерације сачувале слободарску традицију народа.

"Младима треба говорити о великом страдању и слободарској традицији, треба памтити и обиљежавати значајне годишњице и преносити их будућим генерацијама као наук за будућност", поручио је Драгичевић.

У име Градске управе Бијељине, предсједник Скупштине града Славиша Марковић рекао је на прослави јубилеја да слободарску српску традицију треба цијенити и чувати као путоказ за будуће генерације.

"Имамо слободу и мир и данас руководства Републике Српске и наших градова имају другачије борбе, борбу за радна мјеста и опстанак људи на овим просторима као један од основних задатака свих који се налазе на кључним позицијама у Српској и БиХ и убијеђен сам да ћемо у томе успјети", рекао је Марковић.

На свечаности која је одржана на централном градском тргу изасланик Његовог краљевског височанства престолонасљедника Александра Карађорђевића, Милош Павковић, прочитао је писмо у којем Карађорђевић поручује да је дужност свих Срба данас да чувају сјећање на претке.

"Српска историја је путоказ у оријентисању према модерном свету и права европска вредност коју том свету можемо да понудимо", наводи се у поруци, уз оцјену да су темељи успјешне будућнопсти увијек у богатој и поносној прошлости.

Свечаност су увеличали Српско црквено и пјевачко друштво Србадија и Оркестар МУП-а Републике Српске који су извели богат музички програм, а након тога је у градском Центру за културу "Семберија" отворена мултимедијална изложба "Албум сећања на наше претке из Првог светског рата".

Организатор и покровитељ свечаног програма поводом стотину година од ослобођења Бијељине у Великом рату су СПЦ, град Бијељина, Удружење "Краљевина Србија" и Удружење потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912. - 1918. године.