latinica  ћирилица
10/11/2018 |  19:18 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Бијељина- Свечаности поводом вијека од ослобођења

Бијељина је обиљежила стогодишњицу ослобођења од аустро-угарске окупације, низом културних догађања.

У Спомен-храму Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских, у касарни "Војвода Степа Степановић" одржан је парастос погинулим српским војницима у Великом рату, и отворена стална музејска поставка, која чува успомену на ратне добровољце.

Срби су одувијек били слободарски народ, кроз вијекове су се борили се за слободу, побјеђивали, али имали и велике жртве. То никада не смијемо заборавити, сјећања треба преносити на младе, учити их да воле отаџбину и слиједе пут светосавља и православља, рекао је епископ зворничко тузлански Фотије.

- Дај Боже, да тако буде. Да наш народ буде јединствен, да нас не дијеле ријеке, језера, већ да нас то спаја и да добро чинимо једни другима, јер ће се на тај начин препознати да смо људи божији и народ благословен - истакао је владика Фотије.

Након парастоса у Спомен-храму је отворена стална музејска поставка која чува успомену на ратне добровољце. За допринос у уређењу музејске поставке, владика Фотије је уручио Орден Светог краља Драгутина Министарству одбране Србије и Министарству унутрашњих послова Републике Српске.

- Овај орден показује да смо на правом путу, духовном путу Немањића и на тај начин, чувајући сјећање на те хероје, чувамо и нашу будућност - рекао је изасланик министра одбране Србије Светозар Василески.

Начелник Полицијске управе Бијељина Жарко Ћосић истакао је да је Полиција Републике Српске увијек била уз народ Српске и увијек ће бити уз њега. Нагласио је да ће полиција наставити да штити грађане и обезбиједи им сигурност.

 Свечаност је настављена на Градском тргу уз почасну паљбу и полагање цвијећа на споменик краљу Петру Првом. У има предсједника Републике Српске цвијеће је положио Миладин Драгичевић.

Драгичевић је рекао да увијек треба обиљежавати, памтити и преносити на будуће генерације, јер то је наук за све друге ствари које ће нам се дешавати у будућности.

- Десети новембар, стогодишњица ослобођења Бијељине је један од најзначајнијих датума у историји нашег града. Људи који његују традицију и чувају своју историју имају сигурно свијетлу будућност - навео је Славиша Марковић, предсједник Скупштине града Бијељина 

Свечаност је завршена мултимедијалном изложбом под називом "Албум сјећања на наше претке из Првог свјетског рата".