latinica  ћирилица
11/11/2018 |  11:56 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Требиње - Предавање о донорству органа

У организацији Клуба ветерана добровољних давалаца крви у Требињу је одржано предавање под називом "Да крв чека болесника и да органи чекају примаоца". Учесници су изнијели ставове о раду трансфузиолошке службе у Републици Српској, Србији и Црној Гори, као и поступку донорства органа у региону.

Тихомиру Деретићу из Требиња прије 28 година дијагностикована је акутна леукемија. Лијечење је било неизвјесно и дуготрајно, а крајњи исход била је трансплантација коштане сржи. Донор је била његова сестра, а он је добио шансу за нови живот.

"Кад човјек посматра свој живот и своје здравље, никада не може рећи да се нешто некада неће десити... Подржавам ову област и када је у питању донирање органа, ткива, а посебно коштане сржи", каже Тихомир.

На предавању о донорству органа своја искуства, током десетогодишње праксе, пренијели су представници Хуманитарног удружења "Од срца" из Београда. Веома је важно пробудити свијест грађана о важности донорства, које је једино подручје медицине које захтијева учешће друштва, - хуманиста и доброчинитеља.

На трансплатацију бубрега тренутно у Србији чека 750 пацијената, срца 39, док нову јетру чека 4о болесника. У Републици Српској трансплатација органа врши се само са живих донора, док се у Србији већ одавно органи пресађују и након наступања смрти донора.

Дугогодишњи добровољни даваоци крви изнијели су своје мишљење о централизацији трансфузиолошких служби у Републици Српској. Сматрају да она није добро рјешење у правовременом дјеловању, јер крв треба да чека пацијента, а не обрнуто.

Већина добровољних давалаца крви жели да подржи и област донорства органа. Многи од њих у региону потписали су донорске картице.

Треба знати и то да свака особа може бити потенцијални донор органа, али је већа вјероватноћа да током живота буде потенцијални прималац.