latinica  ћирилица
11/11/2018 |  15:25 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Иницијатива за забрану рада недјељом у трговинама

У Републици Српској ускоро би требало да буде покренута иницијатива да се у трговинама забрани рад недјељом. Покретање иницијативе најавио је Синдикат трговине, туризма и угоститељства Републике Српске, а циљ им је, како кажу, побољшати услове рада радника, од којих готово петина од укупног броја запослених, ради у трговинама. Ставови о овој иницијативи за сада су подијељени.

45 хиљада људи који раде у трговинама широм Српске, недјеље, умјесто са својим породицама, проводе на радном мјесту. Статистике показују да је ријеч углавном о женама и да су та радна мјеста најслабије плаћена. Управо због тога, иницијатива да се трговинама забрани рад недјељом наишла је на одобравање већине грађана.

Велики трговачки маркети са којима смо контактирали, нису жељели да коментаришу ову иницијативу. За већину, недјеља је дан када се највише пазари, самим тим и прилика за већу зараду. Иако већина послодаваца у увођењу нерадне недјеље слути само финансијске губитке, има и оних који сматрају да су то само "празне приче" трговаца.

"Тај пазар ће се надомјестити суботом и понедјељком. Јер, оно што се мора купити, то ће се купити. Не може се купити недјељом, купиће се у суботу. Прије предвидјети и купиће се у понедјељак... Тако да ми ту немамо дилеме – потпуно смо за то, али да се проведе како треба, у интересу радника", каже предсједник Асоцијације самосталних трговаца регије Бањалука Богдан Марјановић.

А управо интерес радника био је оно чиме су се руководили покретачи ове иницијативе. Стална жеља за профитом и глад за новцем, кажу, то је оно што послодавце тјера да се тако понашају.

"Надам се да ћемо успјети у томе да се и њихова свијест почне мијењати, да прихвате реалност. Да не размишљају само "дај мени", него да размишљају да има и оних који раде и привређују у њиховим фирмама", рекао је предсједник Синдиката трговине, туризма, угоститељства и услужних дјелатности Републике Српске Горан Савановић.

У цијелу причу, поручују из Синдиката трговине, укључиће и надлежно министарство, удружења послодаваца и потрошача, као и Привредну комору, у којој сматрају да је ово питање врло сложено и захтијева дубљу анализу.

"Оно што је сигурно јесте да би дошло до смањења прихода када је у питању наш сектор трговине, а да би то као резултат, вјероватно, дало и смањење броја радника у овом сектору", истиче портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић.

Ова иницијатива неће се негативно одразити на привреду Српске, поручују из Синдиката трговине и додају да само може да створи један бољи социјални амбијент у држави.