latinica  ћирилица
12/11/2018 |  07:41 ⇒ 14:39 | Аутор: СРНА

Наставак суђења за злочине над Србима у Броду

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђењае некадашњем командиру Војне полиције 101. Брдске бригаде ХВО-а Алминку Исламовићу за злочине почињене над српским цивилима у Броду 1992. године.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Исламовић је оптужен да је као припадник и командир Војне полиције од марта до октобра 1992. године учествовао у хапшењу, убијању, психичком и физичком малтретирању цивила српске националности који су били заробљени у подруму старе станице полиције у тадашњем Босанском Броду и на стадиону "Полет".

На терет му је стављено одвођење заробљених на принудни рад, паљење и пљачкање њихове имовине, као и уништавање вјерских, културних и историјских споменика.

Свједок Тужилаштва БиХ Миодраг Кушљић је на рочишту 29. октобра испричао како је оптужени шприцао сузавац у очи Винку Околићу и Браниславу Нарићу који су били затворени на стадиону "Полет" у тадашњем Босанском Броду.

Кушљић је посвједочио да су га припадници војне полиције ХВО-а ухапсили 29. јуна 1992. године само зато што је Србин и затворили у једну просторију на стадиону у којој је већ било 25 до 30, углавном, српских затвореника.

Он је испричао да их је тада чувала војна полиција, а да је оптуженог Исламовића, којег је познавао од раније, повремено виђао.

Заштићени свједок под ознаком "С-2", која је била затворена на стадиону са још неколико жена, рекла је да Исламовића није познавала, али да је по изласку из затвора од других чула шта је радио.

- Јово Будаловић, Стана Видић и Борислав Дугоњић причали су да је Исламовић силовао жене, а мушкарце тукао и мучио - рекла је свједокиња.

Тужилац Мирослав Јањић прочитао је исказ преминуле Љубице Дуроњић који је дала у Регионалној канцеларији Агенције за истраге и заштиту БиХ у Бањалуци 2. децембра 2007. године и у коме је навела да је са мужем била затворена у Ватрогасном дому и да је једно ноћи Исламовић са још неколико лица одвео њеног мужа на коме се, када се вратио, видјело да је испребијан.

Она је тада испричала да јој је супруг рекао да су га тукли, везали селотејпом и качили на дрво да виси наопачке.