latinica  ћирилица
12/11/2018 |  10:11 ⇒ 12:50 | Аутор: СРНА

Српска хероина Милунка Савић добија улицу у бањалучком насељу Ада

По српској хероини Великог рата и жени с највише одликовања у историји ратовања Милунки Савић требало би да буде названа улица у бањалучком насељу Ада, уколико овај приједлог буде прихваћен на сједници Скупштине града Бањалука 22. новембра.
Бањалука - Милунка Савић - Фото: СРНА
Бањалука - Милунка СавићФото: СРНА

Уз ову, називе ће добити још 28 улица у насељу Дебељаци, Карановац и Драгочај које су се до сада водиле као безимене.

Главна улица у насељу Дебељаци требало би да добије име по Диани Будисављевић, хуманитарки аустријског поријекла која је током Другог свјетског рата спасила 15.336 углавном српске дјеце из усташких логора у НДХ.

У насељу Дебељаци улице ће добити Споменко Гостић, одликовани најмлађи борац Војске Републике Српске, др Гавро Вујичић, Милан Јанковић, академик Бранко Милановић, Ристо Кременовић, Урош Милинковић као најмлађа жртва усташког покоља почињеног у Бијелом потоку, те Стојан Милетић.

У насељу Барловци називе ће добити три улице - главна улица добиће назив др Тодора Тоде Јеремића, док ће двије улице називе добити по Вукашину Мандрапу, српском старцу из села Клепци у Херцеговини који је убијен у логору Јасеновац 1943. године и канонизован је 1998. године за светитеља, те по академику Светозару Кољевићу.

У насељу Карановац, односно у Јагарама, Дуципољу и Бастасима називе ће добити 17 улица, углавном по страдалим припадницима Војске Републике Српске који су с тих подручја.

Тако су предложени називи Јагарска, Дарка Партала, Синише Пеуље, Славка Бановића, Воје и Горана Кајкута, Ранка Партала, Драгана Врањеша, Браће Костићи, Браће Станковићи, Војводе Уроша Дреновића, Божидара Топића, Ранка Берића, Свете Ристића, Карановачка, Душка Вучића, Браће Лолићи и Браће Весићи.