latinica  ћирилица
12/11/2018 |  11:34 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Канал "Дашница" затрпан смећем

Канал "Дашница" који пролази кроз Бијељину постепено добија нови изглед, али остаје стари проблем - смеће које се свакодневно гомила у њему. Од планираних два километра и 600 метара, до сада је урађено 450 метара канала, који је са обје стране поплочан камењем да би се задржао природни изглед, а град заштитио од поплава. Међутим, неким грађанима, канал и даље служи као одлагалиште смећа.

Слика новоуређене дионице канала Дашница нарушена је за кратко вријеме.

Несавјесни грађани бацају смеће, не марећи много за уложени труд и новац. Становници који живе у близини и случајни пролазници су разочарани.

 Да би спријечили гомилање отпада у каналу, који је ове године чишћен четири пута, за социјално угрожене ромске породице, које живе у близини канала, за одлагања смећа трошкове сноси Градска управа.

Казне за физичка лица су од 400 до 800 КМ, међутим немогуће их је наплатити јер они који бацају смеће немају ни личну карту, кажу у комуналној полицији.

"Имамо одличну сарадњу са полицијом, помогну нам око утврђивања идентитета особе, међутим већина је малољетних особа који једноставно из навике бацају у канал, али је и тај број смањен у односу на период од прије двије године", рекао је Ратомир Драганић, начелник Комуналне полиције у Бијељини.

Без обзира на ове проблеме радови на уређењу канала Дашница теку планираном динамиком.

Радови у вриједности два и по милиона евра почели су 22. јуна ове године, а рок за њихов завршетак је 28. април 2020.

Пројекат се финансира из кредита Европске инвестиционе банке.

"ЈУ ''Воде Српске'' надлежна је и за редовно одржавање канала Дашница што се односи на чишћење, кошење... Воде Српске дијеле послове и обавезе са Градском управом и редовно их извршавају", истиче Саша Мирић, портпарол ЈУ ''Воде Српске'' Бијељина.

Градска управа Бијељина аплицирала је за новчана средства од Међународне организације па постоји могућност да се уради и видео надзор у овом дијелу града, чиме би се стало у крај несавјесним грађанима који у вечерњим часовима бацају смеће у канал.