latinica  ћирилица
12/11/2018 |  11:52 ⇒ 12:47 | Аутор: РТРС

Бијељина: Стручно предавање "Теорија афективне везаности"

"Теорија афективне везаности - обрасци, препознавање и интервенција"- била је тема стручног предавања које је у Бијељини организовало Друштво психолога Републике Српске, подружница за Семберију и Мајевицу. На овом скупу учествовало је тридесетак психолога и социјалних радника из Републике Српске, Брчко дистрикта и Федерације БиХ.

Потреба за везаношћу је базична људска потреба и без ње нема опстанка. Од квалитета односа са родитељима и других одраслих људи у дјетињству, зависе и обрасци емоционалне везаности које особа има и на основу које касније формира друге везе.

"То је заправо суштински доказ да смо по природи социјална бића и да нам је од самог старта неопходна брига, и не само брига него и контакт", истиче Татјана Стефановић Станојевић, професорка развојне психологије.

Приврженост има велики утицај на формирање, квалитет и одржање партнерске заједнице, тврде психолози.

"Ми смо свједоци да је све већи број конфликтних развода и да се брачне заједнице распадају. Ова теорија пружа јако добру слику да разумијемо зашто се то дешава", појашњава Слађана Цвјетковић, предсједник бијељинсог Друштва психолога.

Афективна везаност је феномен који је изузетно важан за сваког човјека, сматрају учесници семинара.

"Желим да укажем студентима на значај емоционалне везаности и тога колико је битно да растемо и да се развијемо у здраву и зрелу личност", каже Сања Опсеница, продекан за научно истраживачки рад на Педагошком факултету Бијељина.

Друштво психолога Републике Српске, подружница Семебрије и Мајевице организовало је бројне трибине и стручне семинаре на популарне теме. Њихов циљ је унапређење компетенције стручњака запослених у социјалној заштити.