latinica  ћирилица
12/11/2018 |  12:47 ⇒ 12:47 | Аутор: СРНА

Влади упућена иницијатива за повећање личних инвалиднина

Савез организација и удружења ратних војних инвалида Републике Српске упутио је данас Влади Српске иницијативу да у планираном републичком буџету за наредну годину буде пронађена могућност за повећање од 10 одсто личних инвалиднина за ратне војне инвалиде.
Влада Српске - Фото: РТРС
Влада СрпскеФото: РТРС

Предсједник Предсједништва Савеза РВИ Републике Српске Драган Врховац рекао је Срни да су ратни војни инвалиди, од којих већина живи од примања по основу личне инвалиднине, дошли у тешку економску ситуацију с обзиром на знатна повећања трошкова живота.

"Посебно треба имати у виду незапосленост ратних војних инвалида, који с обзиром на године живота, повреде настале у рату и болест више и не могу наћи запослење. Њихово здравствено стање је све теже и све више их умире", напоменуо је Врховац.

Он наводи да све ово указује да би требало повећати проценат за личне инвалиднине.

Врховац је подсјетио да су личне инвалиднине знатније повећане 2008. године, а 2015. године је предсједник Владе Републике Српске прихватио приједлог Савеза РВИ да личне инвалиднине буду повећане за три одсто.

Врховац је додао да је за 14. новембар заказана сједница Предсједништва Савеза РВИ Републике Српске у Рибнику на којој ће бити ријечи о иницијативи за повећање инвалиднина за 10 одсто, стамбеном збрињавању РВИ, те о активностима Савеза.